19/3/15

Η τριλογία της Απόκλισης: Ανταρσία – Insurgent

Υπόθεση: Επικεφαλής πια της επανάστασης που απειλεί το αυστηρά δομημένο κοινωνικό σύστημα, η Τρις και ο Φορ βρίσκονται στο στόχαστρο της, διψασμένης για εξουσία, Τζανίν. Καθώς ο στρατός της χτενίζει τα ερείπια της πόλης για να τους εντοπίσουν, η Τρις με τον Φορ διασχίζουν την πόλη ελπίζοντας να βρουν συμμάχους. Παράλληλα η Τρις προσπαθεί να αποκαλύψει το μυστικό, για το οποίο θυσιάστηκαν οι γονείς και οι φίλοι της, το μυστικό που εξηγεί γιατί η Τζανίν δεν θα πάψει ποτέ να την κυνηγά. Αναζητώντας απεγνωσμένα έναν τρόπο για να μην προκαλέσει πόνο στους αγαπημένους της, η Τρις αντιμετωπίζει τους χειρότερους φόβους της σε μια σειρά σχεδόν αδύνατων προκλήσεων, καθώς επιδιώκει να ξεκλειδώσει την αλήθεια για το παρελθόν, και τελικά το μέλλον, του κόσμου της.
Κριτική: Μέσα σε έναν εξαιρετικά σχεδιασμένο φανταστικό κόσμο, που πλημμυρίζει το μάτι, η δεύτερη συνέχεια της Απόκλισης, είναι εξίσου θεαματική όσο και το πρώτο μέρος της τριλογίας.
Η ταινία βασίζεται στην πετυχημένη σειρά των βιβλίων της Βερόνικα Ροθ (κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός) και αποδίδεται πιστά, με τους χαρακτήρες να προσπαθούν να απελευθερωθούν από τη στυγνή δικτατορία της Τζανίν, που την υποδύεται η πάντα ελκυστική Κέιτ Γουίνσλετ.
Την κεντρική ηρωίδα Μπέατρις, που τραβάει τα πάνδεινα και φορτώνεται με ενοχές, επειδή σαν χαρακτήρας ανήκει στους ανθρώπους που θέλουν να αποδίδεται δικαιοσύνη, την υποδύεται και πάλι η νεαρή Σεϊλίν Γούντλεϊ, όπως και ο αρρενωπός Τεό Τζέιμς το ρόλο του Φορ (ο υποτιτλισμός τον θέλει «Τέσσερα»), επαναλαμβάνει τις πόζες του πρώτου φιλμ, όπως άλλωστε και οι λοιποί συντελεστές, ενώ οι Άσλεϊ Τζαντ, Τόνι Γκόλντγουιν, Ναόμι Ουότς και Οκτάβια Σπένσερ, δίνουν με τις χαρακτηριστικές εμφανίσεις τους ένα κάποιο κύρος, σ’ αυτή την περιπέτεια φαντασίας.
Οι δημιουργοί της ταινίας παίρνουν άριστα στα ντεκόρ και στα εφέ και η σκηνοθεσία είναι αρκετά καλή, χωρίς να υπάρχουν απαιτήσεις για τις ερμηνείες και την εμβάθυνση των χαρακτήρων. 
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Σουέντκε
Με τους: Σέιλιν Γούντλι, Θίο Τζέιμς, Κέιτ Ουίνσλετ, Οκτάβια Σπένσερ, Ναόμι Ουότς, Μάιλς Τέλερ, Ζόε Κράβιτζ, Τζέι Κόρτνι, Άνσελ Έλγκορτ, Ρέι Στίβενσον, Μάγκι Κιου, Μεκάι Φάιφερ, Ντάνιελ Ντάε Κιμ
Προβάλλεται από 19/3/15