19.3.15

Η αρχαιολόγος - The archaeologist

Υπόθεση: Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊοστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η αρχαιολόγος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε.), το οποίο δύο τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.
Κριτική: Καλογυρισμένο, ενδιαφέρον και ενημερωτικό το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη, σκιαγραφεί με λιτότητα το πορτραίτο της αρχαιολόγου που
έχει αφιερώσει τον εαυτό της σ’ αυτό που κάνει, με υπομονή και επιμονή και ενίοτε κάνοντας υπερβάσεις προκειμένου να διασώσει -όσο μπορεί από την πλευρά της- την ιστορική μας κληρονομιά. 
Ο φακός του Τσακίρη δεν ακολουθεί αποκλειστικά την κεντρική ηρωίδα, αλλά αναδεικνύει τους αρχαιολογικούς χώρους μέσα στο βιομηχανικό περιβάλλον, καθώς και τη φυσική ομορφιά του τοπίου, λίγο πριν αυτό παραδοθεί στη δύναμη του νερού χάριν της εξέλιξης.
Σκηνοθεσία: Κίμωνα Τσακίρη
Προβάλλεται από 19/3/15