4/2/15

Χειμέρια νάρκη – Winter sleep

Υπόθεση: Ο Αϊντίν, πρώην ηθοποιός, λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία με τη νεαρή γυναίκα του, Νιχάλ, με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση, και με την αδελφή του, Νετζλά, η οποία υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Πάμπλουτος, δεν έχει επαφή καθόλου με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του, καθώς είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του και οι μόνοι άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται είναι η γυναίκα του και η αδελφή του.
Κριτική: Βαδίζοντας στα χνάρια του δικού μας Θ. Αγγελόπουλου ο σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν αποπειράται μια λυρική ταινία, διαρκείας 3 ωρών και 15 λεπτών, με κεντρικό ήρωα τον Αϊντίν, έναν ηθοποιό που έχει αποσυρθεί στο απομονωμένο ξενοδοχείο του, απολαμβάνοντας τη μοναξιά του και τα πλούτη του και αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω του. Απασχόλησή του, η ολοκλήρωση μιας μελέτης για την ιστορία του τουρκικού θεάτρου και η γραφή άρθρων για ένα ασήμαντο τοπικό έντυπο.
Ουσιαστικά, η υπερβολικά μεγάλη για το θέμα της ταινία, περιλαμβάνει τρεις ιστορίες: Η πρώτη αφορά στο σπάσιμο του τζαμιού του αυτοκινήτου του Αϊντίν και εμβαθύνει στις συμπεριφορές των ανθρώπων σε μια μικρή κοινωνία και ειδικότερα στις σχέσεις του πλούσιου ιδιοκτήτη και του φτωχού νοικάρη του οποίου ο γιος έσπασε το τζάμι. Η δεύτερη αφορά τη σχέση συγγραφέα και αναγνώστη, όπως προκύπτει από μια συζήτηση μεταξύ του Αϊντίν και της αυστηρής αναγνώστριας και αδερφής του Νετζλά, από την οποία συζήτηση έρχονται στην επιφάνεια και οι πραγματικοί χαρακτήρες των δύο αδερφών. Τέλος, η τρίτη ιστορία αφορά στη σχέση του Αϊντίν με την, κατά πολλά χρόνια μικρότερη γυναίκα του, Νιχάλ, η οποία ακόμα πιο μικρή είχε παρασυρθεί από τη γοητεία του ως ηθοποιού, τον είχε παντρευτεί και τώρα είναι αναγκασμένη να ζει μαζί του στην ερημιά που περιβάλλει το ξενοδοχείο τους.
Ο Αϊντίν, μελετά, γράφει και απολαμβάνει τη φύση και το κυνήγι, η χωρισμένη αδερφή του εκτονώνεται στο διάβασμα και η γυναίκα του προσπαθεί με μια ομάδα συντοπιτών, να οργανώσει εκδηλώσεις που να βοηθούν οικονομικά όσους έχουν ανάγκη. Και οι τρεις τους, ό,τι κάνουν το κάνουν αγνοώντας τις πραγματικές συνθήκες, αφού ζουν ο καθένας στον κόσμο του. Γύρω τους, μια κοινωνία υποφέρει, έχει τα προβλήματά της, ενώ λίγοι τουρίστες στο ξενοδοχείο δεν κομίζουν κάτι καινούργιο. Σχέσεις δύσκολες, που η απομόνωση στα βάθη της Ανατολίας τις κάνει δυσκολότερες.
Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση, αρκετά καλές οι ερμηνείες, εξαιρετική φωτογραφία του αχανούς τοπίου, αλλά ο αργός ρυθμός της ταινίας μπορεί να ενοχλήσει μερίδα των θεατών.
Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
Με τους: Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Άιμπερκ Πεκτσάν, Σερχάτ Κιλίτς, Νεγιάτ Ίσλερ, Ταμέρ Λεβέντ, Ναντίρ Σαριμπακάκ, Μεχμέτ Αλί Νουρογλού, Εμιρχάν Ντορουκτουτάν
Προβάλλεται από 5/2/2015