4/2/15

Selma

Υπόθεση: Την άνοιξη του 1965, μια σειρά από δραματικά γεγονότα άλλαξαν την πορεία της Αμερικής και τη σύγχρονη αντίληψη σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Θαρραλέοι διαδηλωτές, όπως ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, προσπάθησαν αρκετές φορές να προβούν σε ειρηνική πομπή από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα διεκδικώντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ψήφου. Οι συγκλονιστικές αντιπαραθέσεις, η θριαμβευτική πορεία και η ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων το 1965, είναι πλέον ένα ανεξίτηλο μέρος της Ιστορίας. Η ανθρώπινη ιστορία όμως της Selma - από τις πολιτικές μάχες στις αίθουσες της εξουσίας μέχρι την πίστη των ανθρώπων και τους αγώνες που έδωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ - δεν είχε προβληθεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη.
Κριτική: Εστιασμένη σε ένα συγκεκριμένο, αλλά και μεγαλειώδες περιστατικό της ζωής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η ταινία αυτή της Άβα Ντιβερνέ, παρακολουθεί με ντοκιμαντερίστικο τρόπο,
αλλά και έντονη συναισθηματική φόρτιση την πορεία ενός μεγάλου ηγέτη, που ενέπνευσε τους αγώνες των μαύρων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα το δικαίωμα της ψήφου, στο οποίο αναφέρεται και η ταινία.
Σφιχτή και διεισδυτική στους χαρακτήρες των ηρώων, η σκηνοθεσία κερδίζει το θεατή από την πρώτη στιγμή, ενώ και οι ερμηνείες των κεντρικών χαρακτήρων είναι συγκλονιστικές.
Παρ’ όλα αυτά, από την ταινία συνολικά, απουσιάζει ένα στοιχείο που θα μπορούσε να την απογειώσει και αυτό είναι το γεγονός ότι έχει εστιάσει στο δικαίωμα ψήφου, χωρίς να δίνει μια ευρύτερη εικόνα του τι ακριβώς επικρατούσε εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ, ώστε ο σημερινός και (ίσως) ανιστόρητος θεατής να καταλάβει τη θέση των μαύρων στην κοινωνία, αλλά και τις διώξεις που υφίσταντο. 
Σκηνοθεσία: Άβα Ντιβερνέ
Με τους: Ντέιβιντ Ογιέλοου, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Τιμ Ροθ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τομ Γουίλκινσον, Αλεσάντρο Νίβολα, Όπρα Γουίνφρι, Τέσα Τόμσον, Κάρμεν Ετζόγκο
Προβάλλεται από 5/2/2015
(Κριτική μου στο myfilm.gr)