6/11/14

Η συγκάλυψη - The drop

Υπόθεση: Ο Μπομπ Σαγκινόφσκι (Τομ Χάρντι) είναι ένας μοναχικός μπάρμαν που βρίσκεται άθελα του μπλεγμένος στον νεοϋορκέζικο υπόκοσμο του Μπρούκλιν. Ακολουθώντας τις οδηγίες του καταπιεστικού ιδιοκτήτη του μπαρ και ξαδέλφου του, Μαρβ (Τζέιμς Γκαντολφίνι), ο Μπομπ θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ασυνήθιστη περίπτωση ληστείας, προκαλώντας την προσοχή της αστυνομίας η οποία ερευνά το παρελθόν της γειτονιάς του… Εκεί όπου φίλοι, οικογένεια και εχθροί δουλεύουν όλοι μαζί και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε κόστος.
Κριτική: Ο Τομ Χάρντι σε ένα αρκετά δύσκολο ρόλο, που τον έχουμε ξανασυναντήσει στην ταινία «Το τέλος της βίας» του Κρόνενμπεργκ, με τον Βίγκο Μόρτενσεν, στην οποία ένας φιλήσυχος άνθρωπος που κοιτάζει τη δουλειά του και την οικογένειά του, με αφορμή την άφιξη κάποιων που του θυμίζουν το παρελθόν του ξεσπά και σου προκύπτει όπως δεν τον φανταζόσουν. Μόνον που εδώ, ο Μπομπ του πολύ καλού Τόμας Χάρντι, είναι μεν φιλήσυχος, απαθής, κοιτάει τη δουλειά του και φαινομενικά αδιάφορος, αλλά δεν έχει οικογένεια και δημιουργεί μια σχέση εξ αιτίας ενός κουταβιού. Ταυτόχρονα, ξεσπά επειδή οι «κακοί» της γειτονιάς, τυχαίνει να βρεθούν στο δρόμο του, ενώ δεν θα έπρεπε. Στη «Συγκάλυψη» βέβαια, δεν έχουμε τον Κρόνεμπεργκ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, αλλά  και ο Μίκαελ Ρόσκαμ δεν πάει και άσχημα.
Ο αφηγηματικός ρυθμός δεν έχει κενά, η αγωνία ανεβαίνει κλιμακούμενη, η βία προβλέπεται σκληρή από τις πρώτες σκηνές και αντιλαμβάνεσαι ότι ο Μπομπ δεν θα είναι το σκυλάκι, αλλά ούτε και εύκολος αντίπαλος των εκμεταλλευτών της περιοχής, που τον θέλουν να τους μαζεύει το παράνομο χρήμα. Αποκλεισμένος και απόμακρος από όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, παρακολουθεί καθημερινά τη λειτουργία στην εκκλησία της γειτονιάς, δείχνει αμέτοχος σε όσα συμβαίνουν γύρω του, αλλά κρύβει δυνάμεις και αυτό το βλέπουμε σε όλα τα πλάνα που δείχνουν το πρόσωπό του. 
Παράλληλα, η κάμερα του Μίκαελ Ρόσκαμ αποκαλύπτει και τις άπειρες δυνατότητες του αξέχαστου Τζέιμς Γκαντολφίνι, ενώ μας αποκαλύπτει, μέσα από τη σκοτεινή, αλλά πλαστική φωτογραφία και το σκληρό και αδίστακτο σύμπαν του νυκτερινού Μπρούκλιν, μέσα στο οποίο η Νούμι Ραπάς μοιάζει μεν αθώα παιδούλα, αλλά διαθέτει άμυνες και αντιστάσεις.
Για να κλείσω, με αυτή την πολύ καλή ταινία, πρέπει να θυμίσω ότι η ιστορία της ανήκει στον Ντένις Λαχέιν, συγγραφέα των μυθιστορημάτων «Σκοτεινό ποτάμι» και «Το νησί των καταραμένων» (λυκλοφορούν από τις εκδόσεις BELL στη χώρα μας) που τα είχαν κάνει ταινίες οι Κλιντ Ίστγουντ και Μάρτιν Σκορτσέζε αντίστοιχα. 
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Ρόσκαμ
Με τους: Τομ Χάρντι, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Νούμι Ράπας, Ματίας Σενέρτς
Προβάλλεται από 6/11/14
(Κριτική μου στο myfilm)