30/10/14

Σκουπίδια - Trash

Υπόθεση: Δύο αγόρια που μαζεύουν σκουπίδια στις φτωχογειτονιές του Ρίο, βρίσκουν ένα πορτοφόλι στην τοπική χωματερή, χωρίς να φαντάζονται ότι η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα. Όταν η τοπική αστυνομία εμφανίζεται, προσφέροντας μια ελκυστική ανταμοιβή για την επιστροφή του πορτοφολιού, τα αγόρια, Rafael και Gardo, συνειδητοποιούν ότι αυτό που έχουν βρει πρέπει να είναι πολύ σημαντικό.
Κριτική: Τα «σκουπίδια» του τίτλου, δεν είναι μόνον εκείνα της χωματερής, που χρησιμεύει ως φόντο σ’ αυτή τη συμβατική περιπέτεια δράσης του Στίβεν Ντάλντρι (Ώρες και Μπίλι Έλιοτ Γεννημένος Χορευτής). Είναι και τα τρία παιδιά, όπως τα βλέπουν και τα αντιμετωπίζουν οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί του Ρίο Ντε Τζανέιρο. 
Αλλά όπως μέσα στα σκουπίδια μπορεί να βρεθεί κατά λάθος κάτι πολύτιμο, έτσι μπορεί και μέσα στις παραγκουπόλεις και τη φτώχεια, να υπάρχουν και παιδιά διαμάντια, που η συνείδησή τους, τα προτρέπει «να κάνουν το σωστό».
Με αυτό το «πιστεύω», τα τρία παιδιά της ταινίας που επιβιώνουν ψάχνοντας για χρήσιμα πράγματα μέσα στη χωματερή, βρίσκουν ένα πολύτιμο για κάποιους πορτοφόλι και αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον πραγματικό ρόλο για τον οποίο βρέθηκε πεταμένο εκεί, παρά να κρατήσουν τα λεφτά και να πετάξουν το υπόλοιπο περιεχόμενο. Και αυτό θα τους κοστίσει, διότι για το περιεχόμενο ενδιαφέρονται κάποιοι «υψηλά ιστάμενοι»…
Το συμβατικό σενάριο, με τους ανυποψίαστους ήρωες που μπλέκουν με διεφθαρμένους και αδίστακτους μπάτσους, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Άντι Μάλιγκαν (στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), καθώς και η έξυπνη κίνηση της κάμερας στις σκηνές καταδιώξεων μέσα στην παραγκούπολη και τη χωματερή, μαζί με το στακάτο μοντάζ και την εξαιρετική φωτογραφία, καταφέρνουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι τέλους. 
Οι ερμηνείες των τριών παιδιών είναι καταπληκτικές και η συμμετοχή του παλαίμαχου και καρατερίστα πλέον Μάρτιν Σιν (ως πατήρ-Τζούλιαρντ της ιεραποστολής) και της Ρούνεϊ Μάρα (ως Ολίβια, δασκάλας Αγγλικής στην ίδια ιεραποστολή) προσθέτουν επιπλέον πόντους στην ταινία.
Σκηνοθεσία: Στίβεν Ντάλντρι
Με τους: Μάρτιν Σιν, Ρούνεϊ Μάρα, Βάγκνερ Μούρα, Σέλτον Μέλο, Αντρέ Ραμίρο, Τζεσουίτα Μαρμπόζα, Ρίκσον Τεβέζ.
Προβάλλεται από 30/10/2014