30/10/14

St. Vincent ο αγαπημένος μου άγιος - St Vincent

Υπόθεση: Ο Μπιλ Μάρεϊ (Lost in Translation, The Grand Budapest Hotel) είναι ένας παράξενος, φιλήδονος, αποτυχημένος βετεράνος πολέμου που μισεί τους πάντες – ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Η εμμονή του με τον τζόγο, το αλκοόλ και τα περίεργα πλάσματα της νύχτας, τον οδήγησαν θριαμβευτικά στον πάτο της ζωής και για να καταφέρει πλέον να συνεχίσει να επιβιώνει στην αποτυχημένη και αξιολύπητη καθημερινότητά του, θα αναλάβει να φροντίζει, επί πληρωμή, το 12άχρονο μελαγχολικό αγόρι της διπλανής πόρτας, τον μοναχογιό της φρεσκοχωρισμένης Μελίσα Μακάρθι (Bridesmaids).
Κριτική: Το θέμα του περιθωριακού, εσωστρεφή, ιδιότροπου, αθυρόστομου τύπου που δεν μιλάει σε άνθρωπο και στην εξέλιξη αποδεικνύεται ότι είναι «ψυχούλα», το έχουμε δει σε αρκετές αμερικανικές εκδόσεις, άλλες αδιάφορες και άλλες συγκινητικές. Από αποσυρμένους ήρωες του Βιετνάμ με εμμονές εναντίον των εγχρώμων μέχρι τυφλούς παρασημοφορημένους αξιωματικούς και από φτωχούς με πλούσια καρδιά, μέχρι πάμπλουτους τυφλούς που νοικιάζουν αυτοκίνητα και τα οδηγούν με άγριες ταχύτητες σε δρόμους των ΗΠΑ.
Εδώ έχουμε έναν βετεράνο –πάλι- του Βιετνάμ, που από μια άτυχη γι’ αυτόν συγκυρία, αναλαμβάνει μπέιμπι σίτερ ενός παιδιού χωρισμένων γονέων εξαιρετικά ώριμου για την ηλικία του. Ασκώντας τα καθήκοντά του ο ιδιότροπος αυτός βετεράνος θα αποκαλύψει πτυχές του χαρακτήρα του, που κανείς δεν γνώριζε μέχρι τότε.
Αν δεν ήταν ο Μπιλ ΜάρεΪ, που κάνει μια καταπληκτική ερμηνεία -ίσως και την ωριμότερη της καριέρας του- ως περιθωριακός και ο μικρός Τζέιντεν Λίμπερερ με άλλη μια αξιοπρόσεκτη ερμηνεία, δεν ξέρω εάν αυτή την ταινία θα μπορούσαμε να την παρακολουθήσουμε, με τα στερεότυπα κλισέ που διαθέτει και την ίδια μελωδική μουσική, που αρχίζω να πιστεύω ότι γράφεται με καρμπόν σ’ αυτές τις ταινίες, με μικρές παραλλαγές.
Χάρη στους δυο πρωταγωνιστές και στην τυπική, διεκπεραιωτική του είδους, σκηνοθεσία, ο Άγιος Βίνσεντ παρακολουθείται με ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι είναι προβλέψιμος.
Σκηνοθεσία: Θίοντορ Μέλφι
Με τους: Μπιλ Μάρεϊ, Μελίσα Μακάρθι, Ναόμι Ουότς, Τζέιντεν Λίμπερερ, Κρις Ο’ Ντόουντ
Προβάλλεται από 30/10/2014