22.10.14

Ο δικαστής – The judge

Υπόθεση: Ο επιτυχημένος δικηγόρος Χανκ Πάλμερ, έχει απομακρυνθεί από την οικογένεια του και ζει στη Νέα Υόρκη. Ο απρόβλεπτος χαμός της μητέρας του τον αναγκάζει να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι στην Ιντιάνα και στην οικογένεια του: τον μεγάλο του αδελφό τον οποίο άθελά του είχε τραυματίσει, τον μικρό του αδελφό, που έχει προβλήματα στην κοινωνικοποίησή του, αλλά και τον εφηβικό του έρωτα, τη Σαμ. Η επιστροφή του τελικά δεν είναι και τόσο προσωρινή, αφού ο πατέρας του, ο σκληρός δικαστής της πόλης, κατηγορείται για φόνο, και ο Χανκ αποφασίζει να τον υπερασπιστεί. Στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν την αλήθεια, αναγκάζονται να συνεργαστούν, και ο στόχος τους πλέον δεν περιορίζεται μόνο στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και στην σχέση τους, τη συγχώρεση, τη λύτρωση.
Κριτική: Κοινωνικό, οικογενειακό και δικαστικό δράμα. Όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς αποσπά η ταινία, η οποία παράλληλα  διαθέτει και δυο αξιόλογους ερμηνευτές.
Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στον ίσως και ωριμότερο μέχρι σήμερα ρόλο του, υποδυόμενος έναν τολμηρό, ξεροκέφαλο, αλλά και συναισθηματικά ασταθή δικηγόρο, ο οποίος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός άλλου επίσης ξεροκέφαλου, αλλά πιο σταθερού συναισθηματικά και συντηρητικού πρώην δικαστή που κατηγορείται για φόνο και είναι ο πατέρας του. Στο ρόλο, του αδέκαστου και άκαμπτου, σκληρού και αμείλικτου πρώην δικαστή, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν ιδανικό ερμηνευτή, ενός όχι και εύκολου ρόλου, ενώ στη θέση του εισαγγελέα έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, βρίσκεται ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον, που έχει βάλει στόχο να κλείσει στην φυλακή οπωσδήποτε τον πρώην δικαστή.
Από την αρχή της ταινίας, καταλαβαίνεις ότι οι δύο πρωταγωνιστές, δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, αλλά και το παρελθόν τους, που τους βαρύνει. Ο δικηγόρος Χανκ Πάλμερ αφήνοντας πίσω, σύζυγο και κόρη και επιστρέφοντας στη μικρή κοινωνία του πατρικού του σπιτιού, θα συναντήσει όχι μόνον τον πατέρα του, από τον οποίο έχει αποξενωθεί, αλλά και το νεανικό του έρωτα και όλα τα πρόσωπα που καθόρισαν κάποτε το χαρακτήρα του. Από την άλλη, ο άρρωστος πατέρας του και πρώην δικαστής της πόλης, με το γεροντικό του πείσμα θα επιμείνει επιφανειακά να τον κρατήσει σε απόσταση, παρά το γεγονός ότι τον έχει ανάγκη και κατά βάθος πιστεύει ότι διαθέτει ικανότητες. 
Αμφιλεγόμενοι χαρακτήρες, λεπτές και δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, αλλά και περίπλοκες καταστάσεις μπλέκονται σε ένα καλοδουλεμένο σενάριο και αποδίδονται με σαφήνεια από το σκηνοθέτη Ντέιβιντ Ντόμπκιν, που όχι μόνο εμβαθύνει στους χαρακτήρες, οι οποίοι ο καθένας εκφράζουν διαφορετικά τους φόβους τους, την αγάπη και τη θλίψη από μια απώλεια, αλλά κάνει κοινωνό, τοποθετεί τον θεατή, τόσο μέσα στην οικογένεια του δικαστή, όσο και στο δικαστήριο, αλλά και στη μικρή συντηρητική κοινωνία που τους περιβάλλει. 
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ντόμπκιν
Με τους: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Βέρα Φαρμίγκα, Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, Τζέρεμι Στρόνγκ, Νταξ Σέπαρντ, Λέιτον Μέιστερ, Μελίσα Λίο, Μπίλι Μπομπ Θόρτον, Κεν Χάουαρντ, Έμμα Τρέμπλει, Μπαλτάζαρ Γκέτι, Ντέιβιντ Κρούμχολτζ, Σάρα Λάνκαστερ, Γκρέις Ζαμπρίσκι, Ντένις Ο' Χερ
Προβάλλεται από 23/10/2014
(Κριτική μου στο myfilm)