22/10/14

Άπληστοι γείτονες - Good people

Υπόθεση: Ο Τομ και η Άννα είναι ένα ζευγάρι Αμερικάνων που ζει στο Λονδίνο και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όταν ο γείτονάς τους, που μένει ακριβώς από κάτω, πεθαίνει, η τύχη δείχνει να τους χαμογελά προσωρινά, αφού ανακαλύπτουν ότι μέσα στο σπίτι του υπάρχουν $ 400,000. Αν και αρχικά είναι διστακτικοί, αναφορικά με το αν θα πρέπει να απλώσουν το χέρι τους στον θησαυρό που ανακάλυψαν, αποφασίζουν ότι το σχέδιο είναι απλό: το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πάρουν τα χρήματα και να χρησιμοποιήσουν μόνο όσα τους είναι απολύτως απαραίτητα για να ξεχρεώσουν. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το σύμπαν αποφασίζει να τους δείξει πόσο εύκολα μπορούν να έρθουν τα πάνω - κάτω!
Κριτική: Με αργό ρυθμό στην αρχή, αλλά με έναν υποβόσκοντα φόβο για βίαιη εξέλιξη και με μια κορύφωση προς το τέλος, όπου οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, η ταινία αυτή του Δανού σκηνοθέτη Χένρικ Ρούμπερ Γκενζ, κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή,
παραπέμποντάς τον στις ταινίες του Χίτσκοκ, όπου οι ήρωες από απλοί και συνηθισμένοι άνθρωποι, μπορεί να καταλήξουν άπληστοι (του ελληνικού τίτλου) και αδίστακτοι. Άτιμη οικονομική κρίση…
Το ζευγάρι της ταινίας, που το αποτελούν οι αδιάφοροι οι Τζέιμς Φράνκο και Κέιτ Χάντσον (χωρίς κάτι να θυμάσαι από την ερμηνεία τους), βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια. Ανακαλύπτουν τα χρήματα που είναι προϊόν ληστείας στο διαμέρισμα του νεκρού νοικάρη τους και τα κρατούν. Έρχονται όμως αντιμέτωποι: α) με τα άλλα μέλη της συμμορίας που θέλουν τα κλοπιμαία, β) με τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της ληστείας και θέλουν αν όχι τα λεφτά τους, τουλάχιστον να ικανοποιήσουν την τιμή τους (απροσδόκητα αυτοί εκπροσωπούνται από τον πανύψηλο μαύρο Ομάρ Συ της κωμωδίας Οι Άθικτοι) και γ) με αστυνομικούς, που έχουν διασυνδέσεις με μερικούς από τους «κακούς». Η κατάσταση όπως εξελίσσεται μετατρέπει τους δυο φίλους μας, από ήσυχους χρεωμένους πολίτες (good people), σε πλεονέκτες και στη συνέχεια εκδικητικούς, βίαιους και άπληστους.
Suspense, καλό σενάριο, υποβλητική μουσική, σκοτεινή ατμόσφαιρα και μερικές ακραία βίαιες και σκληρές σκηνές, κάνουν υποφερτό το θρίλερ αυτό, το οποίο ευτυχώς έχει και μικρή διάρκεια (λίγο ακόμα και θεματικά θα μπορούσε να είναι ένα από τα μέρη της ταινίας «Ιστορίες για αγρίους», που είδαμε πρόσφατα)
Σκηνοθεσία: Χένρικ Ρούμπερ Γκενζ 
Με τους: Κέιτ Χάντσον, Τζέιμς Φράνκο, Ομάρ Σι, Τομ Ουίλκινσον
Προβάλλεται από 23/10/2014
(Κριτική μου στο myfilm)