8/10/14

Ένα γενναίο ψέμα – The good lie

Υπόθεση: Ο φακός ακολουθεί μια ομάδα νεαρών Σουδανών προσφύγων, από την κόλαση του πολέμου μέχρι τη γη της επαγγελίας, τις ΗΠΑ. Εκεί, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες του δυτικού πολιτισμού για πρώτη φορά, καταφέρνουν να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία με μία παράτολμη Αμερικανίδα, η οποία αναλαμβάνει να τους βοηθήσει. Κι ενώ οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή, τα συναισθήματα ενοχής για τον αδερφό που έχουν αφήσει πίσω, τους κυριεύουν ολοένα και περισσότερο
Κριτική: Υπερβολικά ηθικοπλαστικό σενάριο, πάνω σε μια πραγματική ιστορία.
Αυτή, των παιδιών που εγκατέλειπαν το Σουδάν του εμφύλιου πολέμου γύρω στα ‘80, προκειμένου να πάνε στις ΗΠΑ και να βρουν μια καλύτερη τύχη.
Το θέμα δεν είναι κακό και είναι μια ευκαιρία για τα αμερικανάκια, να μάθουν ποια είναι η προϊστορία πολλών από τους έγχρωμους που κατακλύζουν τη χώρα τους, θεωρώντας την Γη της Επαγγελίας, αλλά σύντομα διαπιστώνουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Τόσο διότι είναι δύσκολο να ενταχθούν πολιτισμικά, όσο και διότι η οικονομική τους αποκατάσταση εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες και όχι μόνον από τις επιτροπές υποδοχής, που μπορεί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων.
Η Ρις Γουίδερσπουν θα καταφέρει να συγκινήσει τις ευαίσθητες καρδιές, ενώ και οι απόγονοι πραγματικών προσφύγων του Σουδάν που συμπρωταγωνιστούν, συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στο όλο συγκινητικό κλίμα της ταινίας.
Η κάμερα του Φιλίπ Φαλαρντό (που μας είχε χαρίσει τον εξαιρετικό «κ. Λαζάρ»), κάποιες στιγμές κινείται ντοκιμαντερίστικα (ειδικά στο πραγματικό στρατόπεδο των προσφύγων στην Κένυα) και κάποιες προσπαθεί να αγγίξει το θυμικό του θεατή με τα «δραματικά κοντινά πλάνα» του στα πρόσωπα των ηρώων.
Μια ταινία με πάρα πολλούς «πολύ καλούς» ήρωες, δεν είναι απαραίτητα και πολύ καλή ταινία.
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό
Με τους: Ρις Ουίδερσπουν, Κόρι Στολ, Σάρα Μπέικερ, Θαντ Λουκινμπιλ, Μαρία Χάουελ, Άρνολντ Οσένγκ, Γκερ Ντουανί, Εμμάνουελ Τζαλ
Προβάλλεται από 9/10/14
(Κριτική μου στο myFilm)