30/10/14

Ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς - God' s Pocket

Υπόθεση: Όταν το τρελό αποπαίδι του Μίκι, ο Λέον σκοτώνεται σε προσχεδιασμένο «ατύχημα», κανείς στην εργατική γειτονιά του God’s Pocket δεν αισθάνεται θλίψη που πέθανε. 
Ο Μίκι προσπαθεί να θάψει τα άσχημα νέα με το πτώμα, αλλά όταν η μητέρα του αγοριού απαιτεί την αλήθεια, ο Μίκι βρίσκει τον εαυτό του χωμένο σε ένα αγώνα ζωής και θανάτου ανάμεσα σε ένα σώμα που δεν μπορεί να θάψει, μια γυναίκα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει και ένα χρέος που δεν μπορεί να ξεπληρώσει.
Κριτική: Ο ελληνικός τίτλος παραπέμπει σε κωμωδία, ενώ ο πρωτότυπος στο όνομα μιας εργατικής συνοικίας, στην οποία τίποτα δεν μένει κρυφό, αλλά και όλα μπορούν να κουκουλωθούν, αρκεί να μη χαλάσει η… αρμονία, στις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων.
Ένας θάνατος, που χαρακτηρίζεται «εργατικό ατύχημα» και η οικονομικές δυσχέρειες μιας οικογένειας γίνονται αφορμή, να ακολουθήσουν μια σειρά γεγονότα, για άλλους κωμικά και για άλλους τραγικά. Η ουσία είναι ότι η εξέλιξη όλως των συμπτώσεων και των τυχαίων γεγονότων είναι τόσο αργή, που ο χαρακτηρισμός της ταινίας ως «ανεξάρτητης που έχει συμμετάσχει και σε φεστιβάλ», δεν τη σώζει. Όπως επίσης, δεν τη σώζει και η ερμηνεία του αξέχαστου ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ούτε και του ικανότατου Τζον Τορτούρο.
Η ταινία, που είναι και η πρώτη του Τζον Σλέιτερι, κινείται ψάχνοντας να βρει την ταυτότητά της και δεν ξέρω κατά πόσον ο ίδιος ήθελε να μιμηθεί τους αδερφούς Κοέν. Δεν ξέρω τι ακριβώς ήθελε να δείξει, πέραν του γεγονότος ότι στη ζωή, μερικές φορές, όταν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει ακόμα πιο στραβά. Είναι η μοίρα των ανθρώπων των φτωχών συνοικιών, αλλά τολμώ να πω ότι ο Αλέκος Αλεξανδράκης στη «Συνοικία το Όνειρο», αν είχε τον Χόφμαν και τον Τορτούρο θα είχε κάνει ακόμα καλύτερη ταινία. 
Στην Τσέπη του Θεού (αρκετά συμβολικός ο τίτλος, διότι κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιέχει - και φυσικά τι του ξημερώνει), που είναι αρκούντως σκοτεινή και σκληρή ταινία, τα πράγματα εξελίσσονται τόσο αργά, που για μια στιγμή νομίζεις ότι η διάρκεια της ταινίας ξεπερνά τις δυο ώρες. Και είναι μια ώρα και εικοσιοκτώ λεπτά.
Σκηνοθεσία: Τζον Σλέιτερι
Με τους: Κριστίνα Χέντρικς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Τζον Τουρτούρο, Έντι Μαρσάν, Ρίτσαρντ Τζένκινς
Προβάλλεται από 30/10/2014