3/7/14

Ερασιτέχνης ζιγκολό - Fading gigolo

Υπόθεση: Ο Φιοβαράντε αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας “Δον Ζουάν’’ για να κερδίσει χρήματα και να βοηθήσει τον αδέκαρο φίλο του Μάρεϊ. Ο Μάρεϊ γίνεται προσωπικός “μάνατζερ” του Φιοβαράντε και σχηματίζουν ένα αχτύπητο δίδυμο, παγιδευμένο στην αγάπη και το χρήμα. Όλα ξεκινούν όταν η δερματολόγος του Μάρεϊ, Δρ. Πάρκερ, προτείνει στον Φιοβαράντε να συμμετάσχει στο “τρίο” που σχεδιάζουν με τη σαγηνευτική φίλη της Σελίμα. Η πρόταση είναι δελεαστική, αφού η σεξουαλική ικανοποίηση γυναικών μπορεί να τους αποφέρει τα επιθυμητά χρηματικά κέρδη, και ο Μάρεϊ προσπαθεί να πείσει τον Φιοβαράντε να τη δεχτεί ώστε να βρει επιπλέον “πελάτες”…
Κριτική: Ο Τζον Τορτούρο σκηνοθετεί με τεχνοτροπία Γούντι Άλεν αυτή την ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Γούντι Άλεν και υποδύεται τον μέντορα του Τορτούρο, τον οποίο θέλει να εξελίξει σε ζιγκολό πολυτελείας.
Ως μάνατζερ του ζιγκολό ο Γούντι Άλεν είναι υπέροχος και δείχνει αγέραστος. Βέβαια όπως πάντα, διατηρεί το στυλ που τον έχει καθιερώσει, αυτό του λίγο διανοούμενου, λίγο εξυπνάκια και ολίγον κουτοπόνηρου. Το σενάριο, γραμμένο από τον ίδιο τον Τορτούρο βαδίζει στα χνάρια του «δάσκαλου». Κοφτοί διάλογοι και έξυπνες ατάκες σε περιβάλλον αυστηρά εβραϊκό αυτή τη φορά και με μια απολαυστική σκηνή, αυτή του δικαστηρίου που στήνεται για τον αμαρτωλό ζιγκολό και τον μάνατζέρ του.
Η Σάρον Στόουν προσπαθεί να κρατήσει τα σκήπτρα της κινηματογραφικής της σεξουαλικότητας, ενώ και η Σοφία Βεργκάρα δεν πάει πίσω. Ο Τζον Τορτούρο που τον έχουμε συνηθίσει σε ταινίες μέσου βεληνεκούς και χωρίς υποκριτικές εξάρσεις, ως σκηνοθέτης κρίνεται άξιος μαθητής του Άλεν και ως ζιγκολό σ’ αυτή την κωμωδία, κρίνεται ακατάλληλος φυσιογνωμικά (και ίσως εκεί βγάζει γέλιο κάποιες στιγμές) και μέτριος υποκριτικά, αφού εμποδίζεται από τη φυσιογνωμία του να το παίξει συναισθηματικός, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ρόλου του, αφού το σενάριο τον θέλει ζιγκολό αλλά τρυφερό.
Αρκετά καλός είναι ο Λιβ Σράιμπερ, στο ρόλο του Ντόβι, εβραίου σεκουριτά της γειτονιάς, που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τους δυο εφευρετικούς φίλους και είναι ερωτευμένος με την Άβιγκεϊλ (Βανέσα Παραντί).
Εξαιρετική η φωτογραφία του  Μάρκο Ποντεκόρβο (γιου του σκηνοθέτη Τζίλο), του οποίου πρόσφατες δουλειές ήταν το «Γράμματα στην Ιουλιέτα», «Firewall» και «Η τελευταία λεγεώνα», ενώ η επιλογή της μουσικής και τα τραγούδια σε αποζημιώνουν για το μέτριο αυτό δίωρο.
Σκηνοθεσία: Τζον Τορτούρο 
Με τους: Γούντι Άλεν, Τζον Τορτούρο, Σοφία Βεργκάρα, Σάρον Στόουν, Βανέσα Παραντί
Προβάλλεται από 3/7/14
(Κριτική μου στο myFilm)