17/7/14

Ο πλανήτης των πιθήκων: Η αυγή - Dawn of the Planet of the Apes

Υπόθεση: Ένας συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός γενετικά εξελιγμένων πιθήκων, με επικεφαλής τον περιβόητο Σίζαρ, απειλείται από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να επιζήσουν από έναν θανατηφόρο ιό, μια δεκαετία πριν. Παρότι αρχικά τα δυο στρατόπεδα δείχνουν διατεθειμένα να συνυπάρξουν σε συνθήκες ειρήνης, στην πορεία αναγκάζονται να συγκρουστούν αμετάκλητα, προκειμένου να αναδειχθεί ο απόλυτος κυρίαρχος του πλανήτη Γη.
Κριτική: Η κινηματογραφική μυθολογία του «Πλανήτη των πιθήκων» καλά κρατεί. Μετά την ταινία του 1968, με την οποία μας είχε εντυπωσιάσει τότε ο Φράνκλιν Σάφνερ χωρίς την ύπαρξη της ψηφιακής τεχνολογίας, είχαμε το remake του 2001 για το οποίο ο Τιμ Μπάρτον δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος, Αργότερα, ήρθε «Η εξέγερση» (2011) και τώρα η «Η αυγή» της διαμάχης των ανθρώπων με τους νοητικά εξελιγμένους πιθήκους. Αναμένεται το τρίτο μέρος, το οποίο φυσιολογικά θα πρέπει να είναι η πρώτη ιστορία που είδαμε το 1968 και ξανάδαμε το 2001.
Σ’ αυτό το φιλμ, η ατμόσφαιρα από την κατεστραμμένη γη είναι όντως ζοφερή και η αδυναμία του ανθρώπινου είδους, από την απουσία ηλεκτρικής ενέργειας (που δεν ενδιαφέρει τους πιθήκους και τους κάνει να υπερέχουν), προσδίδουν αλληγορικό κύρος στην ταινία, όπως άλλωστε ήταν και η πρόθεση του Πιερ Μπουλ (του Γάλλου συγγραφέα του «Πλανήτη των πιθήκων» και της «Γέφυρας του ποταμού Κβάι» νωρίτερα), που είχε γράψει αυτό το βιβλίο το 1963 σαν μια παρωδία, πάνω στην αντίστροφη εξέλιξη των ειδών. Αυτά για την ιστορία.
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών του φετινού φιλμ, χάνονται πίσω από τις ψηφιακές «μάσκες», αλλά η τεχνολογία εντυπωσιάζει για ακόμα μια φορά. Το θέμα της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων και πιθήκων δεν συγκινεί και αυτό που παραμένει, είναι η περιέργεια του «τι θα γίνει παρακάτω». Όπως και στην αμερικανική τηλεόραση, βαδίζουμε ολοταχώς για κινηματογραφικό σίριαλ. 
Νοστάλγησα την ταινία του 1968 με τον Τσάρλτον Ίστον, που πέραν του αλληγορικού της χαρακτήρα και της πολιτικο-κοινωνικο-στρατιωτικο-θρησκευτικής κριτικής, μας είχε αιφνιδιάσει και με το τέλος της. Ένα σοκ για την εποχή.
Σκηνοθεσία:  Ματ Ριβς
Με τους: Άντι Σέρκις, Τζέισον Κλάρκ, Γκάρι Όλντμαν, Κέρι Ράσελ, Τόμπι Κεμπελ, Κόντι Σμιτ Μακφί, Ενρίκε Μουρτσιάνο, Κερκ Ασεβέδο, Τζούντι Γκρίρ
Προβάλλεται από 17/7/14
(Κριτική μου στο myFilm)