1/3/14

Δράκουλας ο άρχων του σκότους (1966)

Με αυτήν άρχισαν όλα και αυτή την ταινία επαναφέρει στην κυκλοφορία η New Star, σε ένα μεταμεσονύκτιο αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί απόψε, αύριο και μεθαύριο στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα New Star Art Cinema»
Πρόκειται για την ταινία «Δράκουλας, ο άρχων του σκότους» του 1966 με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Λι, που καθιερώθηκε ως original persona στο ρόλο αυτό και κανείς δεν μπόρεσε να τον αντικαταστήσει μέχρι σήμερα. Μία από τις καλύτερες ταινίες που καθόρισε την εξέλιξη του κινηματογράφου του φανταστικού με την αριστοτεχνική χρήση φωτογραφίας, σκηνικών, ερμηνειών και καθιερώθηκαν σαν ένα αυτοτελές, άμεσα αναγνωρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία του σινεμά, με την υπογραφή της Hammer Films να αποτελεί σφραγίδα ποιότητας.
Ο Μάρτιν Σκορτσέζε έχει πει χαρακτηριστικά: «Στα νιάτα μου πήγαινα συνέχεια σινεμά με την παλιοπαρέα. Όταν βλέπαμε το σήμα της HAMMER, ξέραμε πως η ταινία ήταν πολύ σπέσιαλ... Πως θα ζούσαμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, συνήθως σοκαριστική...» 
Στοιχεία της ταινίας 
Η ιστορία ξεκινάει με τις τελευταίες σκηνές, δείχνοντας το θάνατο του Δράκουλα στα χέρια του Δρ Βαν Χέλσινγκ (τον υποδύεται ο Πίτερ Κάσινγκ) και συνοδεύεται από την εξής αφήγηση :
«Μετά από τη βασιλεία του τρόμου, που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα, ο βασιλιάς των Απέθαντων εντοπίστηκαν τελικά στη σπηλιά του ψηλά στα Καρπάθια όρη. Στο πέρασμα των δεκαετιών, πολλοί είχαν προσπαθήσει να τον καταστρέψουν. Όλοι είχαν αποτύχει. Επιτέλους βρέθηκε ένας αντίπαλος οπλισμένος με επαρκή γνώση για τα βαμπίρ, για να επιτύχει τη τελική και ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή λοιπόν ήταν η μοίρα του. Χιλιάδες είχαν υποδουλωθεί στην λατρεία του βαμπιρισμού. Τώρα, η κύρια πηγή χάθηκε. Μόνο η μνήμη του παρέμεινε. Η μνήμη του πιο κακού και τρομερού πλάσματος που άφησε τα ίχνη του στον πολιτισμό».
Χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο σταυρό, Van Helsing παρασέρνει τον Κόμη στις καταστροφικές ακτίνες του ήλιου. Τελικά, ο Δράκουλας καταστρέφεται και θρυμματίζεται σε σκόνη από το φως του ήλιου. Καθώς ο άνεμος φυσά μακριά στάχτες, μόνο το δαχτυλίδι του Κόμη παραμένει.
Ο Δράκουλας δεν μιλάει στην ταινία, εκτός από μερικά σφυρίγματα. Σύμφωνα με τον Christopher Lee: «Δεν μίλησα σε αυτήν την ταινία. Ο λόγος ήταν πολύ απλός διάβασα το σενάριο, είδα τον διάλογο και είπα στον Hammer, αν νομίζεις ότι θα πω κάποιες από αυτές τις γραμμές, κάνεις λάθος»  Αλλά σεναριογράφος Jimmy Sangster, στα απομνημονεύματά του Inside Hammer ( Reynolds & Hearn, 2001), αναφέρει «Οι Βρυκόλακες δεν συζητάνε. Γι ‘αυτό και δεν έγραψα κανένα διάλογο. Ο Κρις Λι ισχυρίζετε ότι αρνήθηκε να πει το διάλογο που του δόθηκε ... Οπότε μπορείτε να πιστέψετε εκείνον ως τον λόγο που ο Christopher Lee δεν κάνει κανέναν διάλογο στην ταινία . Ή μπορείτε να πιστέψετε αυτό που λέω εγώ, ότι δηλαδή δεν είχα γράψει διάλογο». 
Σκηνοθεσία: Τέρεμς Φίσερ 
Με τους: Κρίστοφερ Λι, Πίτερ Κάσινγκ, Μπάρμπαρα Σέλεϊ, Άντριου Κέιρ 
Διάρκεια ταινίας: 90’
(Παρουσίαση που έκανα στην Αμαρυσία)