13/2/14

Μνημείων άνδρες - The monuments men


Όπως έχω ξαναγράψει, το να υπάρχει μια σειρά γνωστών ονομάτων σε μια ταινία δεν σημαίνει ότι η ταινία θα είναι και ικανοποιητική. Επί του προκειμένου, έχουμε μια άνευρη εξιστόρηση μιας πραγματικά συναρπαστικής ιστορίας, γύρω από τη διάσωση των αριστουργημάτων τέχνης, που είχαν κλαπεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους ή στα μουσεία τους.
Δεδομένου του γνωστού τέλους της ταινίας, θα μπορούσε να έχει γυριστεί με τρόπο, που να κρατά το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά δυστυχώς εξελίσσεται αργά θυμίζοντας (αλλά όχι φτάνοντας το επίπεδό τους) παλιομοδίτικες υπερπαραγωγές του στυλ «Η μεγάλη απόδραση» και «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι» (από την οποία, η υπό κρίση ταινία, σχεδόν έχει «κλέψει» το ρυθμικό ομαδικό σφύριγμα παρελάσεως, που λατρέψαμε μικροί).
Έτσι αυτό που μένει, είναι η παρέλαση γνωστών ονομάτων, που ξέρεις εκ των προτέρων ότι τελικά θα επιτύχουν το στόχο τους, που είναι η διάσωση των έργων τέχνης.
Ο Κλούνεϊ (και ως σκηνοθέτης) διεκπεραιώνει την αποστολή του και δεν σώζεται λέγοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στη χώρα μας. Από τους υπόλοιπους, ο Ματ Ντέιμον περιφέρει τη γοητεία του ως να μην πρόκειται περί επικίνδυνης αποστολής, η Κέιτ Μπλάνσετ προσπαθεί να δώσει μια πιο ανθρώπινη και δραματική χροιά, αλλά μένει στην προσπάθεια και ο Μπιλ Μάρεϊ με τον παχουλό και συμπαθητικό Τζόνι Γκούντμαν επιβεβαιώνουν το στυλ του καρατερίστα ηθοποιού, με τους χαρακτηριστικούς ρόλους τους. Όσο για το Γάλλο Ζαν Ντιζαρντέν, μάλλον συμμετέχει τιμής ένεκεν, επειδή η υπόθεση διαδραματίζεται υποτίθεται σε γαλλο-βελγικά εδάφη. Τι να πω;
Η ταινία είναι καλή για το καλοκαίρι ή για βίντεο.
Υπόθεση: Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης “διμοιρίας” ανθρώπων, οι οποίοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επιφορτιστεί με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Κι αν αυτή η αποστολή φαντάζει, σε πρώτη ανάγνωση, εντελώς αδύνατη, σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη διμοιρία, η οποία θα πρέπει να ξετρυπώσει τα έργα τέχνης και να τα αποσπάσει από τους Ναζί, αποτελείται αποκλειστικά από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης.
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ
Με τους: Ματ Ντέιμον, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Ζαν Ντιζαρντέν
Προβάλλεται από 13/2/2014
(Κριτική μου στο myFilm)