27/2/14

Πατέρας και γιος – Like father like son

Ένα σχετικά εύπορο ζευγάρι, πληροφορείται μετά από έξι χρόνια ότι το αγόρι που ανατρέφουν δεν είναι δικό τους, αλλά ενός άλλου μικροαστικού ζευγαριού, που έχει αναλάβει το δικό τους παιδί. Οι διαδικασίες (νομικές και ψυχολογικής υποστήριξης) ξεκινούν, για την ανταλλαγή των παιδιών, μιας και ο κεντρικός ήρωας της ταινίας επιθυμεί πλέον να μεγαλώσει το βιολογικό του παιδί, αλλά το θέμα θα κολλήσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους: στα παιδιά, οι συμπεριφορές των οποίων θα σταθούν αφορμή να προβληματισθεί –τουλάχιστον ο εύπορος κεντρικός ήρωας της ταινίας- εάν είναι άξιος να φέρει τον τίτλο του «πατέρα», πέραν της απορίας εάν άξιζε να επιθυμήσει το βιολογικό του παιδί, όταν με το άλλο έχει ζήσει έξι ολόκληρα χρόνια και έχουν μάθει ο ένας τον άλλο.
Από την άλλη,
οι μητέρες παρά το σύνηθες επικαλούμενο περί της μητρότητας, εμφανίζονται πιο συμβιβαστικές και γίνονται φίλες, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους πατεράδες, που διατηρούν έναν ανταγωνισμό στη μεταξύ τους σχέση.
Σοβαρό το θέμα και αξιοπρεπής αντιμετώπιση, τόσο από τον σκηνοθέτη, όσο και από τους ερμηνευτές, οι οποίοι πείθουν στους δύσκολους ρόλους που έχουν αναλάβει, αλλά…
Παρά το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, βρήκα το ρυθμό της ταινίας πολύ αργό.
Υπόθεση: Ο Ριότα έχει αποκτήσει ό,τι έχει με σκληρή δουλειά, και πιστεύει πως τίποτα δεν μπορεί να ανακάμψει την πορεία του προς την τέλεια ζωή. Ώσπου μια μέρα, αυτός κι η γυναίκα του, η Μιντόρι, δέχονται ένα τηλεφώνημα από το μαιευτήριο. Όπως αποδεικνύεται, ο 6χρονος γιος τους, Κέιτα, δεν είναι ο βιολογικός τους γιος – στο μαιευτήριο τους έδωσαν άλλο παιδί. Ο Ριότα αναγκάζεται να πάρει μια απόφαση που θα του αλλάξει τη ζωή, διαλέγοντας το «θρέμμα» αντί για το «γέννημα». Βλέποντας την αφοσίωση της Μιντόρι στον Κέιτα, ακόμα και μετά την αποκάλυψη της καταγωγής του ή και της επικοινωνίας με την άξεστη, αλλά στοργική οικογένεια που ανέθρεψε το βιολογικό τους παιδί τα τελευταία έξι χρόνια, ο Ριότα αρχίζει να αναρωτιέται αν υπήρξε «πατέρας» όλα αυτά τα χρόνια... Η συγκινητική ιστορία ενός ανθρώπου που επιτέλους κοιτάζεται στον καθρέφτη όταν βρεθεί μπροστά σ’ ένα απρόσμενο εμπόδιο, για πρώτη φορά στη ζωή του. 
Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-έντα
Προβάλλεται από 27/2/14
(Κριτική μου για το www.myfilm.gr)