23/1/14

Η εκδίκηση του Έντερ - Ender’ s game


Στο εγγύς μέλλον, μια εχθρική εξωγήινη φυλή που ονομάζεται Formics επιτίθεται στη Γη και αντιμετωπίζεται προσωρινά χάρη στον ηρωισμό ενός μεγάλου ηγέτη, του Mazer Rackham, που θεωρείται εξαφανισμένος.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ανθρώπων για την επόμενη επίθεση, ο φαινομενικά συμπαθής συνταγματάρχης Hyrum Graff (που τον υποδύεται ο Χάρισον Φορντ) εκπαιδεύει μόνο τα καλύτερα νεαρά μυαλά, ώστε στο πρόσωπο κάποιου από αυτά, να βρει τον ήρωα της προηγούμενης επίθεσης των Formics.
Ο Ender Wiggin (Άζα Μπάτερφιλντ), ένα ντροπαλό, αλλά στρατηγικά λαμπρό αγόρι, επιλέγεται για να ενταχθεί στην ελίτ. Φτάνοντας στη Σχολή Πολέμου, ο Ender γρήγορα και εύκολα κερδίζει την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτών του (μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις, που έπαιζε στις «Υπηρέτριες») και τον σεβασμό των συνομηλίκων του. Αναγορεύεται σε επόμενη μεγάλη ελπίδα του στρατού, με αποτέλεσμα την προαγωγή του σε διοικητή της Σχολής και αφού προηγουμένως, έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο Mazer Rackham (τον υποδύεται ο Μπεν Κίνγκσλεϊ), που είχε επιζήσει, αλλά είχε κρατηθεί μυστικό
Ο Ender, θα εξαπατηθεί από τον συνταγματάρχη Hyrum Graff και τον Mazer Rackham, ότι οδηγεί τους συναδέλφους του στρατιώτες σε μια προσομοίωση μάχης (το Enders game του τίτλου), που θα καθορίσει το μέλλον της Γης και θα σώσει το ανθρώπινο γένος, αλλά η μάχη θα είναι πραγματική και θα συμβάλλει στην οριστική εξαφάνιση του είδους των Formics.
Αυτή είναι η ιστορία, η οποία όταν διαβάζεται είναι εξαιρετικά συναρπαστική (όπως με πληροφόρησαν, διότι δεν ήξερα το κόμικ). Δυστυχώς όμως, στην ταινία, εκτός από τα υπερβολικά ειδικά εφέ, τίποτα δεν σε προϊδεάζει για τη συναρπαστικότητα του θέματος, που περιλαμβάνει -συν τοις άλλοις- την εκμετάλλευση των παιδικών μυαλών και την παρότρυνσή τους σε βιαιότητες. Κάτι, που όταν η κοινωνία μας βλέπει να χρησιμοποιείται από τους φονταμενταλιστές το κατακρίνει πάραυτα.
Οι γνωστοί αστέρες, που παρελαύνουν στη βαρετή όπως εξελίσσεται ταινία, δυστυχώς, χάνονται μέσα στα ειδικά εφέ και στους ήχους.
Υπόθεση: 70 χρόνια μετά από έναν τρομακτικό εξωγήινο πόλεμο, ένα ασυνήθιστα χαρισματικό παιδί στέλνεται σε μια προηγμένη στρατιωτική σχολή στο διάστημα για να προετοιμαστεί για μια μελλοντική εισβολή.
Σκηνοθεσία:  Γκάβιν Χουντ
Με τους: Μπεν Κίνγκσλεϊ, Χάρισον Φορντ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Άσα Μπάτερφιλντ, Χέιλι Στάινφελντ, Βαϊόλα Ντέιβις, Μόιζες Αρίας
Προβάλλεται από 23-1-2014
(Κριτική μου στο myFilm)