23/1/14

Η κλέφτρα των βιβλίων - The book thief

Θα μπορούσε να είναι το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ του 21ου αιώνα. Είναι μια υπέροχη και κλασική ιστορία, εμπνευσμένη από θέματα που τα έχουμε ήδη δει και εμπεδώσει: Η εκκόλαψη του αυγού του φιδιού, η Νύχτα των Κρυστάλλων, το κάψιμο των βιβλίων, η άνοδος του Ναζισμού, οι διώξεις των Εβραίων, η κρυφή ζωή των διωγμένων και στη συνέχεια, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, οι ανατροπές της ζωής, η δύναμη της ανθρωπιάς και οι γνωριμία με ανθρώπους που αλλιώς τους φανταζόσουν και διαφορετικοί σου προκύπτουν και τέλος η αστείρευτη γοητεία των βιβλίων.

Τα έχει όλα! Επιπλέον έχει έναν πρωτότυπο αφηγητή, ο οποίος δυστυχώς (επειδή έχω διαβάσει το βιβλίο του Μάρκους Σούζακ από το 2008 χάρη στις εκδόσεις Ψυχογιός, που με τίμησαν με την αποστολή του), στην ταινία ακούγεται αποδυναμωμένος και σ’ αυτό συμβάλλει η δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας. Πρόκειται για τον Θάνατο, του οποίου η τρυφερή φωνή ανήκει στον Ρότζερ Άλαμ (V for Vendetta) και ο οποίος στην αρχή του φιλμ εντοπίζει τη μικρή Λιζέλ, αλλά τελικά παίρνει τη ψυχή εκείνων που αυτή αγαπάει και την αφήνει να ζήσει για να λατρέψει τα βιβλία με πρώτο (ειρωνεία) το «Εγχειρίδιο του νεκροθάφτη» και ας μη γνωρίζει να διαβάζει.
Η μικρή Σόφι Νελίς είναι λιτά εκφραστική, όπως ακριβώς και ο Τζέφρι Ρας με την Έμιλι Γουότσον, ως θετοί γονείς της, όπου ο μεν Ρας γίνεται αμέσως φίλος της και τη μαθαίνει ανάγνωση, ενώ η Γουότσον παραμένει αυστηρή και επιφυλακτική, παρά την εσωτερική καλοσύνη της.
Το φιλμ δεν θα έλεγα ότι σε απογειώνει, τόσο σκηνοθετικά όσο και σε ερμηνείες, δεν παύει όμως να βλέπεται με ενδιαφέρον και αγωνία, δεδομένου ότι ο αφηγητής είναι… αιώνιος και αναπόφευκτος. Είναι αργό, όχι μελοδραματικό, αλλά συγκινητικό και με ευαίσθητη οπτική.
Υπόθεση: Η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία της μικρής Λίζελ, ενός ξεχωριστού κοριτσιού με αστείρευτο κουράγιο, που δίνεται για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια, στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την υποστήριξη της νέας της οικογένειας και την προτροπή του Μαξ, ενός νεαρού Εβραίου πρόσφυγα που η οικογένειά κρύβει στο σπίτι της, η Λιζέλ μαθαίνει σιγά-σιγά να διαβάζει. Για την Λίζελ και τον Μαξ, η δύναμη των λέξεων και της φαντασίας γίνεται ο μοναδικός τρόπος διαφυγής από την ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί.
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Πέρσιβαλ
Με τους: Τζέφρι Ρας, Έμιλι Γουότσον, Σόφι Νελίς, Μπεν Σνέτζερ, Νίκο Λίρς
Προβάλλεται από 23-1-2014
(Κριτική μου στο myFilm)