22/1/14

Ματιές στα ανθρώπινα

Πέντε  ταινίες μικρού μήκους συνολικής διάρκειας 39’, που αγγίζουν τις ψυχές και τα συναισθήματά μας, αφυπνίζουν και ταυτόχρονα μας καλούν να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και πάνω απ’ όλα να μη χάσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας, θα προβάλλονται από τις 23 Ιανουαρίου σε διανομή της New Star.
Πρόκειται για πέντε αντιφασιτστικά διαμάντια μικρού μήκους της Νάνσυ Σπετσιώτη, που πιστεύει ότι «τον φασισμό τον τρέφει η άγνοια των νέων που έχουν ανάγκη να νιώσουν δυνατοί», και η οποία λέει γι’ αυτές: «Πέρα από τη χρονική διάρκεια ο όρος «μικρού μήκους» προσδιορίζει, κατά τη γνώμη μου, ην πυκνότητα μιας ταινίας και την αφηγηματική φειδώ. Γι’ αυτό και ο χρόνος της ταινίας πρέπει να υποστηρίζει τα δύο αυτά στοιχεία.»
Οι πέντε ταινίες είναι:
1) Αποχαιρετισμός στα όπλα... (5’ 30'')
Ένας πρωτότυπος αποχαιρετισμός. Μια γλυκόπικρη κωμωδία με ευαισθησία και χιούμορ.
2) Σ’ ένα συνοριακό σταθμό  (10′30″)
Η ελευθέρωση – η φυγή του ανθρώπου από τα δεσμά που τον κρατούν οι φόβοι του. Αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να φύγει και να πάει έξω να ταξιδέψει, αλλά το άγνωστο τον τρομάζει.
3) Ουκ αν λάβοις (3’)
Είναι μία ταινία μικρή σε διάρκεια, κοινωνικού προβληματισμού. Για τους ανθρώπους που κατοικούν δίπλα μας, τους βλέπουμε μόνο όταν τους χρειαζόμαστε. Τι θα γίνει όμως όταν περάσουν στην απέναντι όχθη…;
4) Αντιπαροχή (17’)
Η ιστορία ενός άντρα στην Ελλάδα της κρίσης που έζησε κι αυτός μέσα στη φούσκα, μέχρι που έσπασε. Δεν εκμεταλλεύτηκε ανθρώπους και καταστάσεις, μόνο ανοίχθηκε παραπάνω απ’ ό,τι μπορούσε και τώρα προσπαθεί να πιαστεί και να εκμεταλλευτεί τα ήδη υπάρχοντα.
5) Τζαφάρ (2’ 30’ )
Ύστερα από ένα αγωνιώδες διάστημα ο κατάλληλος δότης για το μικρό κοριτσάκι βρίσκεται, η εγχείρηση μυελού των οστών πετυχαίνει και οι γονείς συναντούν τον γιατρό και τον ανώνυμο -εώς τότε- δότη. Ανοίξτε τώρα τα μάτια και την καρδιά σας...
Λίγα λόγια για τη Νάνσυ Σπετσιώτη
Η Νάνσυ Σπετσιώτη είναι απόφοιτη του τμήματος κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους: «Αποχαιρετισμός στα όπλα…» (2008), «Τιμωρία» (2009),  «Σ’ ένα συνοριακό σταθμό» (2010), «Τζαφάρ» (2011), «Ουκ αν λάβοις» (2012), «Αντιπαροχή» (2013), και «Λεωφόρος» (ντοκιμαντέρ 2013), οι οποίες έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες κι έχουν αποσπάσει βραβεία.
(Δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία)