19/12/13

Γελαστός πρίγκηπας (Prince Avalanche)

Δύο τύποι, πρώτα φίλοι και μετά συγγενείς εξ αγχιστείας (ο ένας αρραβωνιασμένος με την αδερφή του άλλου) διασχίζουν ένα καμένο δάσος του Τέξας και συζητούν, συμφωνούν, ή διαπληκτίζονται. Συνεχίζουν όμως να διατηρούν τη φιλία τους. Δουλειά τους: να χαράξουν τις γραμμές της τροχαίας στην άσφαλτο. Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει η κουβέντα τους; Αυτό εξαρτάται από το σενάριο, που όμως πάσχει. Εκτός από ένα σημείο, στο ότι στην πορεία τους θα συναντήσουν ορισμένους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πρόσφατη φωτιά στο δάσος (στην πραγματικότητα η φωτιά στο εθνικό εκείνο πάρκο του Τέξας το 2011 είχε καταστρέψει δεκάδες σπίτια).  Όπως αναφέρει η παραγωγή η συνάντηση με μια συγκεκριμένη γυναίκα ήταν τυχαία.
Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι και η συγκλονιστικότερη σκηνή της ταινίας. Ίσως επειδή σε εκείνο το σημείο εξελίσσεται σε σινεμά-βεριτέ.
Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ, δεν είναι κωμωδία, δεν είναι δράμα, δεν είναι ψυχογράφημα (μιας και πιάνει τους χαρακτήρες ξώπετσα), διαθέτει όμως μια εξαιρετική φωτογράφηση του γυμνού τοπίου, της καμένης γης και αυτό μαζί με τους δυο τύπους που προσπαθούν να επανορθώσουν μια ανθρώπινη παρέμβαση, δείχνει την αδυναμία του ανθρώπου να διαφυλάξει τη φύση, την οποία αρκετές φορές και ο ίδιος καταστρέφει. Πραγματικά, δεν γνωρίζω ποια ήταν η αιτία αυτής της μεγάλης φωτιάς και η ταινία δεν μας το λέει.
Υπόθεση: Ένα περίεργο δίδυμο, ο σκεπτικός και αυστηρός Άλβιν (Πωλ Ραντ), και ο αφελής και ανασφαλής αδερφός της κοπέλας του, Λανς (Εμίλ Χιρς), αφήνουν πίσω τους την πόλη για να περάσουν το καλοκαίρι στο δάσος επισκευάζοντας τις γραμμές κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά. Καθώς οι δυο τους ξεκινούν το σταδιακό τους ταξίδι μέσα στο εκπληκτικό αυτό τοπίο, εκτυλίσσεται μία απρόσμενα αστεία αλλά και συγκινητική εξέταση μίας απίθανης φιλίας, η οποία αποκαλύπτει ξεχωριστές προσεγγίσεις για το πώς βρίσκει κανείς τον δρόμο του στη ζωή. 
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
Με τους: Εμίλ Χίρς, Πολ Ράντ, Τζόις Πέιν, Λανς ΛεΓκόλτ
Προβάλλεται από 19/12/2013
(Κριτική μου στο myFilm)