19/12/13

Last Vegas

Άλλη μια ταινία με ηλικιωμένους για ηλικιωμένους από αυτές που μόνο το Χόλιγουντ ξέρει να κάνει καλά.
Με ένα σενάριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τεσσάρων παλαίμαχων ηθοποιών, τους οποίους υπό άλλες συνθήκες θα τους βλέπαμε σε ταινίες μόνον ως καρατερίστες, ενώ εδώ πρωταγωνιστούν και με καταστάσεις που ταιριάζουν απόλυτα στην ηλικία τους, στις δυνατότητές τους και στο περιβάλλον τους και τέλος, με χιούμορ που συναντά κανείς μόνο στην Καλιφόρνια και στο Λας Βέγκας, την πόλη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, η ταινία καταφέρνει να διασκεδάζει ελαφρά και ίσως πιο σοβαρά από ότι η ταινία Hangover (όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε συνάδελφος, «πρόκειται για ένα Hangover ηλικιωμένων»).
Η ταινία είναι αρκετά διασκεδαστική (και οι πρωταγωνιστές δείχνουν ότι το γλεντάνε κανονικά) και τελειώνει με το γνωστό μήνυμα αισιοδοξίας, πως κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της, αρκεί να γνωρίζει κάποιος μέχρι που μπορεί να φτάσει και να μη το παρακάνει.
Πιο κοντά σ’ αυτό το πνεύμα, βρίσκεται ο ρόλος του Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ακολουθούν οι ρόλοι των Κέβιν Κλάιν και Μόργκαν Φρίμαν με τελευταίο τον Μάικλ Ντάγκλας, που υποδύεται τον «τρελό» Καλιφορνέζο.
Όσο για τις καταστάσεις που φαίνονται υπερβολικές, το μόνο που μπορώ να πω (σεμνά - σεμνά) είναι ότι όποιος δεν έχει ζήσει στο Λας Βέγκας δύσκολα θα πιστέψει ότι δεν είναι.
Υπόθεση: Ο Billy (Michael Douglas), o Paddy (Robert De Niro), o Archie (Morgan Freeman) και ο Sam (Kevin Kline) είναι κολλητοί από παιδιά. Όταν ο Billy, ο ορκισμένος εργένης της παρέας, ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την τριαντάχρονη φιλενάδα του, οι τέσσερίς τους πηγαίνουν να γιορτάσουν το τελευταίο ελεύθερο σαββατοκύριακο του φίλου τους στο Βέγκας. Το πλάνο είναι απλό: για ένα μόνο σαββατοκύριακο θα πάψουν να συμπεριφέρονται όπως αρμόζει στην ηλικία τους και θα ξαναζήσουν τις ένδοξες μέρες της νιότης τους. Βέβαια, το Βέγκας, όπως και οι ίδιοι, έχουν αλλάξει άρδην στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, και η φιλία τους θα δοκιμαστεί με διάφορους τρόπους. Το απολαυστικό σαββατοκύριακο μόλις ξεκίνησε!
Σκηνοθεσία: Τζον Τερτελτάουμπ
Με τους: Ρόμπερτ Ντενίρο, Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Ντάγκλας, Κέβιν Κλάιν, Μέρι Στίνμπεργκεν
Προβάλλεται από 19/12/2013
(Κριτική μου στο myFilm)