3/10/13

Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα (Night train to Lisbon)

Εξαιρετική ταινία, η οποία αφηγείται το αιφνίδιο ταξίδι ενός Ελβετού καθηγητή, ο οποίος διασχίζει την Ευρώπη με τρένο, στην προσπάθεια του να εξιχνιάσει το μυστήριο του βιβλίου ενός Πορτογάλου συγγραφέα, το οποίο βιβλίο βρήκε στη τσέπη του παλτού μιας κοπέλας την οποία έσωσε ενώ προσπαθούσε να αυτοκτονήσει. Ερευνώντας φτάνει στην Πορτογαλία όπου σιγά - σιγά μαθαίνει μυστικά της σκοτεινής περιόδου της δικτατορίας του Σαλαζάρ, την δράση μιας ομάδας της αντίστασης κατά της δικτατορίας και ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια γυναίκα. Την ίδια ώρα η έρευνά του, τον οδηγεί στην ανακάλυψη του ίδιου του, του εαυτού και σε ένα πιθανό μελλοντικό έρωτα.
Το σενάριο είναι εκπληκτικό και στηρίζεται στη νουβέλα του βραβευμένου Ελβετού συγγραφέα, Πασκάλ Μερσιέ,
που ένα από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών. Δεν υπάρχουν κενά στην αφήγηση και το ενδιαφέρον κρατιέται αμείωτο ως το τέλος, ενώ η αλλεπάλληλη χρήση των flashbacks δεν κουράζει καθόλου.
Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι υπέροχες και δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύονται τα περισσότερα πρόσωπα του έργου από δύο ηθοποιούς (ένα νέο και ένα ηλικιωμένο), λόγω της παραπομπής στο παρελθόν της ιστορίας.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι άψογος και η μουντή φωτογραφία, μαζί με τη ρομαντική μουσική τονίζουν την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Δίνεται η ευκαιρία να γίνει αναφορά στο φασιστικό, σκληρό καθεστώς του Σαλαζάρ και στο πάθος των νέων για αντίσταση. Όλα μοιρασμένα στην εντέλεια και με εμβάθυνση στο θέμα και στους χαρακτήρες.
Μια άρτια ταινία, που πρέπει να δείτε.
Σκηνοθεσία: Μπίλ Όγκουστ
Με τους: Τζέρεμι Άιρονς, Μελανί Λοράν, Τζακ Ίστον, Μαρτίνα Γέντεκ, Όγκουστ Ντίελ, Μπρούνο Γκανζ, Κρίστοφερ Λη, Σαρλότ Ράμπλινγκ
Προβάλλεται από 3/10/2013
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm)