16/8/13

Elysium

Η «TriStar Pictures», σε συνεργασία με τη «Media Rights Capital», παρουσιάζει το «Elysium», με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντέιμον, Τζόντι Φόστερ και Σάρλτο Κόπλεϊ. O σκηνοθέτης Νιλ Μπλόμκαμπ (εδώ και σεναριογράφος) έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα μετά το άκρως επιτυχημένο «District 9» (υποψήφιο για 4 Όσκαρ), να μας ταξιδέψει στον «Elysium». Στο μακρινό μέλλον η γη έχει μετατραπεί σε κόλαση. Παράδεισος υπάρχει, αλλά δεν είναι επίγειος. Έχει μεταφερθεί στο διαστημικό σταθμό «Elysium». Με πολλά αλληγορικά στοιχεία, άπλετη δράση, υποδόρια μηνύματα και χαρακτήρες γεμάτους τραγικότητα, ο Μπλόμκαμπ μάς δίνει τη δική του οπτική, για το πώς πιθανολογεί ότι θα είναι το μέλλον. Αν συμμεριστούμε την άποψή του, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για το μέλλον της ανθρωπότητας ή μήπως τελικά υπάρχει ελπίδα;

Υπόθεση: Έτος 2154. Δύο τάξεις ανθρώπων υπάρχουν. Οι πλούσιοι που ζουν στο διαστημικό σταθμό «Elysium» και οι υπόλοιποι που ασφυκτιούν στη γη. Βασικό μέλημα των κατοίκων της γης είναι η επιβίωση, αφού το έγκλημα, η φτώχεια και οι θανατηφόρες ασθένειες κυριαρχούν. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να επιφέρει την ισότητα ανάμεσα στις δυο τάξεις είναι ο Max (Matt Damon), ένας συνηθισμένος τύπος που πρέπει πάση θυσία να φτάσει στον «Elysium». Με τη ζωή του να ακροβατεί, θα πάρει μέρος σε μια πολύ επικίνδυνη αποστολή που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη σκληροπυρηνική γενική γραμματέα του «Elysium», Delacourt (Jodie Foster) και τους αιμοδιψείς μισθοφόρους της. Αν ο Max πετύχει δεν θα σώσει μόνο τη δική του ζωή, αλλά και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων πίσω στον πλανήτη γη.
Ο σκηνοθέτης Μπλόμκαμπ προσπαθεί να σκιαγραφήσει δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Μια διαλυμένη γη και τον «Elysium»: Το concept του να μεταφέρεις πέτρες, μάρμαρο, τσιμέντο και άλλες πρώτες ύλες για να κατασκευάσεις πισίνες και βίλες σε ένα διαστημικό σταθμό, είναι κατά κάποιο τρόπο εξωφρενικό και τραγικό. Απλώς ενισχύει την κεντρική ιδέα της ταινίας ότι οι κάτοικοι του «Elysium» έχουν εξωπραγματικό πλούτο και χρησιμοποιούν όλους τους πόρους για να κατασκευάσουν ένα ξεχωριστό, συνθετικό και εντελώς αποστειρωμένο περιβάλλον για τους ίδιους. Ο «Elysium» είναι κατά κάποιο τρόπο το ανάποδο μιας εξωγήινης εισβολής. Διαπραγματεύεται την προσπάθεια των ανθρώπων να διατηρήσουν έναν τρόπο ζωής, αλλά αντί να το κάνουν προσπαθώντας να σώσουν τη γη, το πετυχαίνουν φεύγοντας στο διάστημα. 
Θα προβάλλεται από 22 Αυγούστου 2103 από τη «Feelgood Entrtainment»

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αμαρυσία)