16/8/13

Οι ευνοούμενοι του φεγγαριού (Les favoris de la lune)

Ξεκαρδιστική κωμωδία; Ανατρεπτική σάτιρα;  Δύσκολο να καταλήξει κανείς. Σε μια γειτονιά του Παρισιού κλέφτες, εραστές, καθημερινοί άνθρωποι, διεφθαρμένοι δικαστές, συνωμότες, θύτες και θύματα θα συναντηθούν σε έναν κόσμο αναρχίας, συνθέτοντας τον δικό τους μικρόκοσμο μέσα την κοινωνία. Οι ήρωες ξέρουν από εμπειρία ότι τίποτα δεν ανήκει σε κανέναν και ότι ερχόμαστε στον κόσμο αυτό γυμνοί για να ξαναφύγουμε ακόμα πιο απογυμνωμένοι. Όλοι τους είναι κλέφτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
«Νόμιμοι» κλέφτες, αφού ο μοναδικός κοινωνικός προορισμός τους είναι να κλέβουν. Γύρω τους υπάρχουν άλλοι που κλέβουν «παράνομα»: κλέβουν έρωτες, απόκρυφες σκέψεις, ζωές, ελευθερίες, επιρροές, πάντως ο καθένας τους κάτι κλέβει.
Σε αυτά τα ανεξάντλητα παιχνίδια εναλλαγών, οι μεν πλουτίζουν και άλλοι καταστρέφονται, χωρίς ωστόσο να γνωρίζονται μεταξύ τους. Τα κλοπιμαία απλώς περνούν από τα χέρια ενός θνητού στα χέρια ενός άλλου. Το γεγονός ότι οι κλέφτες επιβιώνουν δεν μας εκπλήσσει σε έναν κόσμο που ζει από τη κλεψιά, χωρίς να το παραδέχεται.
Η ταινία παρουσιάζει τον χορό της ανθρώπινης μοίρας, το πεπρωμένο του καθενός από όλους αυτούς που  διασταυρώνονται σε ένα πανδαιμόνιο καθοδηγούμενο από τη σκοτεινή, επιτακτική επιθυμία της κατοχής.
Σκηνοθεσία: Οτάρ Ιοσελιάνι
Σκηνοθεσία: Κάτια Ρουπέ, Αλίξ Ντε Μονταγκιού, Φρανσουά Μισέλ, Πασκάλ Ομπιέ,Ζαν-Πιερ Μποπβιαλά
Θα προβάλλεται στο ΣΙΝΕ ΨΥΡΡΗ από 21 Αυγούστου 2013
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αμαρυσία στις 14/8/13)
Ψευτιά, υποκρισία, εξαπάτηση, διαφθορά σ’ έναν κόσμο που καθημερινά κινείται με σοβαροφάνεια.
Το θέμα της ταινίας πολύ καλό. Οι εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη με ένα μοντάζ ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αλλά ο εν γένει ρυθμός της ταινίας και η έλλειψη ενός (κατά Φρανσουά Τρυφώ) suspens στην εξέλιξη του σουρεαλιστικού σεναρίου την καθιστά ολίγον βαρετή.  (MyFilm)