23/7/13

Στο δρόμο (On the road)

Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ τα «Ημερολόγια μοτοσικλέτας», τα οποία ίσως ήταν πιο ενδιαφέροντα λόγω Τσε. Ο Βάλτερ Σάλες αυτή τη φορά καταπιάνεται με ένα πολύ δύσκολο είδος λογοτεχνίας, το οποίο μπορεί να άφησε εποχή λόγω Beat Generation, δεν παύει όμως να είναι παρωχημένο.
Έχω διαβάσει το «Στο δρόμο» (το έγραψε το 1957) του Τζακ Κερουάκ και μπορώ να πω ότι ο Σάλες δεν έχει «πιάσει» αυτό τον εσωτερικό παλμό του γραψίματος, του Κερουάκ. Αυτή την οργή και τη μέθη των νέων της εποχής εκείνης και ταυτόχρονα αυτό το συναίσθημα της «ήττας» (beatness), της «ψυχικής κούρασης» της γενιάς του, απέναντι στη ζωή και τον κόσμο, που πραγματικά επηρέασαν ακόμα και τους καλλιτέχνες των δεκαετιών 50 και 60.
Ο Σαμ Ράιλι και ο Γκάρετ Χέντλαντ στους βασικούς ρόλους του συγγραφέα (στην ταινία Σαλ) και του φίλου του Μορίαρτυ δεν είναι κακοί. Όπως, καλές είναι και η Κρίστεν Στιούαρτ, ως Μαιρηλού και η Κίρστεν Ντανστ, ως Καμίλ, αλλά δεν φτάνει.
Ο χρόνος κυλά βασανιστικά αργά σ’ αυτή την ταινία δρόμου, στην οποία οι ήρωες διατρέχουν την αμερικανική ενδοχώρα από ανατολή σε δύση και από βορρά προς νότο, άσκοπα, ξεφεύγοντας από το πνεύμα του Κερουάκ.

Υπόθεση: Η ταινία εκτυλίσσεται στα τέλη του ‘40 στην Νέα Υόρκη. Ο Σαλ Πάρανταϊς, ένας 24χρονος συγγραφέας, γνωρίζει τον Νταν Μοριάρτι, έναν 20χρονο πρώην φυλακισμένο με ευέλικτη ηθική, «τρομακτικά ενθουσιασμένο με τη ζωή» και την όμορφη σύζυγό του, Μέριλου. Οι τρεις τους περνάνε τις έντονες και γεμάτες αλκοόλ νύχτες τους κάνοντας όνειρα για έναν άλλο κόσμο, ενώ μπροστά τους ανοίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ατέλειωτους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ. 
Σκηνοθεσία: Βάλτερ Σάλες
Με του: Σαμ Ράιλι, Κρίστεν Στιούαρτ, Κίρστεν Ντανστ, Βίγκο Μόρτενσεν, Έιμι Άνταμς, Άλις Μπράγκα
Προβάλλεται από 25/7/13
(Κριτική μου στο myFilm)