3/7/13

Ο υπνωτιστής (The hypnotist)

Μετά το ρομαντικό «Chocolat», το ζωοφιλικό «Χάτσικο, η ιστορία ενός σκύλου» και το αισθηματικό «Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη», ο Λάσε Χάλστρομ μας χτυπά με ένα θρίλερ, από αυτά τα σκανδιναβικά νέου τύπου: Χειμώνας, χιόνια, παγωμένες λίμνες, ομίχλη, υγρασία και καταπιεσμένες προσωπικότητες χωρίς διέξοδο. Ντετέκτιβ που δεν πείθουν για τη μεθοδικότητά τους, αλλά τελικά δικαιώνονται, ίσως και αλκοολικοί. Κοντεύει να δημιουργηθεί, αν δεν έχει δημιουργηθεί κιόλας, μια νέα σχολή τόσο στο σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όσο και στη κινηματογραφική του αφήγηση.
Επί του προκειμένου, έχουμε πέραν της συνταγής και έναν υπνωτιστή που εμπλέκεται σε υπόθεση εξιχνίασης φόνου.
Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά πνιγηρή και σ’ αυτό συμβάλλουν εκτός από το σενάριο, η μουντή φωτογραφία και η υποβλητική μουσική.
Οι ερμηνείες παραπέμπουν σε άτομα καταπιεσμένα και με παιδικά ψυχικά τραύματα, που είναι κύριο χαρακτηριστικό των βορείων.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι χαρακτηριστικά αργός και αν είστε μεσογειακοί τύποι (λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου / το κορίτσι μου), δεν θα μπορέσετε να απολαύστε τα χιόνια και την ομίχλη της ταινίας. Αν όμως είστε κλειστός τύπος, αυτό το θρίλερ είναι το είδος σας.
Υπόθεση: Μια σκοτεινή κρύα βραδιά του Δεκεμβρίου, ο διάσημος ψυχίατρος Έρικ Μπαρκ, θα ξυπνήσει από ένα τηλεφώνημα από τον ντετέκτιβ Τζόνα Λίνα, ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθειά του για ένα μικρό αγόρι που είναι αναίσθητο με βαρύ τραύμα. Ο Τζόνα θα πείσει τον Έρικ να επικοινωνήσει με το αγόρι μέσα από τον υπνωτισμό, έτσι ώστε να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από την άγρια δολοφονία των γονιών και της μικρότερης αδερφής του αγοριού, καθώς και να ανακαλύψουν που βρίσκεται η εξαφανισμένη μεγαλύτερη αδερφή του. Έχουν περάσει όμως δέκα χρόνια από τότε που ο Έρικ ορκίστηκε να μην ασκήσει ποτέ ξανά τη συγκεκριμένη πρακτική. Επώδυνες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο κάνουν σιγά-σιγά αισθητή την παρουσία τους, συμβάλλοντας στην απόφασή του να μην βοηθήσει τον ντεντέκτιβ. Όταν o Έρικ τελικά αποφασίζει να συνεργαστεί με την αστυνομία, απρόβλεπτα γεγονότα θα αρχίσουν να συμβαίνουν. Χωρίς καμία προειδοποίηση, αυτή η βίαιη και ανεξήγητη πορεία των γεγονότων θα αναστατώσει ακόμα και την προσωπική ζωή του Έρικ. Ο γιος του εξαφανίζεται και για να τον σώσει θα πρέπει πρώτα να βρεθεί αντιμέτωπος με το παρελθόν του. 
Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ
Με τους: Μίκαελ Πέρσμπραντ, Λίνα Όλιν, Τομπίας Ζιλιάκους, Όσκαρ Πέτερσον, Άννα Αζγκαράτε
Προβάλλεται από 4/7/2013
(Κριτική μου στο myFilm)