30/6/13

«Το οδοιπορικό ενός παιδιάτρου»

Στο βιβλιοπωλείο-art bar «Ποιήματα & Εγκλήματα» (Αγίας Ειρήνης 17 στο Μοναστηράκι), παρουσία πλήθους κόσμου από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου  «Το οδοιπορικό ενός παιδιάτρου» του παιδιάτρου-υπεύθυνου στα Λοιμώδη Νοσήματα, καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Ζουμπουλάκη.
Στα 91 του χρόνια, ο αρχαιότερος στην Ελλάδα λοιμωξιολόγος (όταν σπούδασε την ειδικότητα, η ειδικότητα αυτή δεν υπήρχε στη χώρα μας) αποφάσισε να ενώσει τα κείμενα που εκδόθηκαν για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό «Δελτίο Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών» και να τα παρουσιάσει σε ένα βιβλίο με πρόσθετη αφήγηση.

Όλα τα κείμενα που υπάρχουν σ’ αυτό το βιβλίο είναι εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες του κ. Ζουμπουλάκη όταν ασκούσε το επάγγελμα στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο σημείο αυτό δε, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Ζουμπουλάκης τελείωσε τις σπουδές του στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου και εργάστηκε ενώ υπήρξε επί χρόνια παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, η αδελφή του παιδιάτρου, ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη έκανε ύστερα από πολλά χρόνια δημόσια εμφάνιση και διάβασε ένα απόσπασμα, ενώ δίπλα της διάβασε απόσπασμα και η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, στενή φίλη της οικογένειας εδώ και χρόνια (στη φωτογραφία, μαζί με το συγγραφέα)
Για τον καθηγητή μίλησαν, επίσης, δύο μαθήτριές του παιδίατροι, η κυρία Ελένη Βαλάση-Αδάμ και η κυρία Ντίνα Μανωλάκη. καθώς και ο εκδότης του βιβλίου κ. Σ. Γαβριηλίδης.
Το βιβλίο, αποτελείται από μια σειρά χρονογραφημάτων, κατά κάποιο τρόπο, στα οποία ο συγγραφέας με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, με βλέμμα ειλικρινές και έντιμο, με κριτική ματιά και με επίγνωση της σπουδαιότητας που έχει για την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία η Δημόσια Υγεία, ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας τόσο των λοιμωδών νόσων που βασάνιζαν την ελληνική κοινωνία του περασμένου αιώνα, όσο και των προσωπικών του εμπειριών
Ταυτόχρονα, σε δεύτερο αφηγηματικό επίπεδο, η αφήγηση εμπλουτίζεται από πλήθος ιστορικά, ταξιδιωτικά, λαογραφικά και πολιτισμικά στοιχεία, που μετατρέπουν την ανάγνωση σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Να σημειωθεί ότι το εξώφυλλο και τις εικόνες του βιβλίου έχει σχεδιάσει ο αδερφός του παιδιάτρου κ. Πέτρος Ζουμπουλάκης.
Στην εκδήλωση, διακρίναμε ανάμεσα στους καλεσμένους, την κυρία Ζωή Λάσκαρη και τους ηθοποιούς Γιώργο Μεσσάλα και Τέλη Ζώτο, τον συγγραφέα Τζίμμυ Κορίνη (διευθυντή του θρυλικού περιοδικού αστυνομικών αναγνωσμάτων «Μάσκα»), τον δημοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου (και ανιψιό του συγγραφέα) Γιάννη Ζουμπουλάκη, την πρώην δημοτική σύμβουλο Αμαρουσίου κ. Γλυκερία Μοστρού, παιδίατρο και μαθήτρια του συγγραφέα και άλλους.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ / Σελίδες 310 / Τιμή 18 ευρώ.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αμαρυσία 28/6/13)