7/6/13

Απέτυχαν τα προγράμματα; Τι μου λέτε;

Δεν ξέρω τι λένε μερικοί. Εδώ που φτάσαμε, αδιαφορώ για το εάν έκανε λάθος το ΔΝΤ ή ΕΕ ή η ΕΚΤ για το σχέδιο λιτότητας που ακολουθήθηκε. Συμφωνώ με το συμπέρασμα του κ. Π. Μανδραβέλη στην Καθημερινή: "Κριτική μπορεί να γίνει σε κάθε πτυχή του προγράμματος και η έκθεση το κάνει: μιλά για τα κατεστημένα συμφέροντα που εμπόδισαν τις δομικές μεταρρυθμίσεις και έκαναν άνισα τα αποτελέσματα της προσαρμογής. Αλλά το να πετάμε πρωτοσέλιδη στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι ένας άλλος κόσμος (με διατήρηση πρωτογενούς ελλείμματος 24 δισ. ετησίως) ήταν εφικτός, συσκοτίζει αυτά που πρέπει να γίνουν, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις"
Επανέρχομαι δε σε μερικά που ΄χω γράψει κατά καιρούς: Συνεχίζουν οι πολιτικοί μας να συμπεριφέρονται σα να έχουν μπροστά τους την εκλογική πελατεία τους, η χώρα συνεχίζει να παράγει λιγότερα απ' όσα χρειάζονται για να εισαγάγει, οι νέοι μας συνεχίζουν να σπουδάζουν πάνω σε κορεσμένα επαγγέλματα και ο τουρισμός μας, η γεωργία μας και η κτηνοτροφία μας, περιμένουν ανθρώπους για να ανπτυχθούν. Εκεί βρίσκεται η συνεχώς επικαλούμενη "ανάπτυξη" της χώρας.
Ανάπτυξη με διορισμούς στο Δημόσιο (ακόμα και σήμερα) και σε επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται και με τους γιατρούς ή τους μηχανικούς ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.