5/6/13

Πολύ μικροί για τα μέτρα της Γης

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και μιας και το θυμόμαστε μια φορά το χρόνο, κάθε φορά φέρνω στο νου μου αυτό που είχα διαβάσει κάποτε στο βιβλίο The Ages of Gaia του James Lovelock, ο οποίος διατυπώνοντας τη Θεωρία της Γαίας επιβάλλει μια πλανητική προοπτική και άποψη σ' αυτό που αποκαλούμε Οικολογία και Προστασία του Περιβάλλοντος. 
Κατά τον Lovelock, λοιπόν, η υγεία του πλανήτη είναι που έχει σημασία και όχι εκείνη των ζώντων οργανισμών πάνω σ' αυτόν, όπως είναι ο άνθρωπος. Σ' αυτό το σημείο είναι που διαφέρουν η Γαία και τα οικολογικά κινήματα (που ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο πρωτίστως).
Γράφει λοιπόν ο Lovelock (επί λέξει) και τον θυμάμαι κάθε φορά που ακούω συζητήσεις για το Περιβάλλον και ειδήσεις για σεισμούς ή τσουνάμι, πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα που σαρώνουν τον πλανήτη μας : "Ο άνθρωπος είναι μάλλον καινούργια υπόθεση για τα μέτρα της Γης. Η Γη τα κατάφερε μια χαρά και χωρίς εμάς επί 3.500.000.000 χρόνια"

(Επίσης, για να γιορτάσετε καλύτερα την Ημέρα, όσοι έχετε υπομονή διαβάστε ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας σχετικό με το Περιβάλλον  ΕΔΩ)