14/5/13

Μικρές εξεγέρσεις

Η εξαίρετη Κάτια Γέρου, σ’ αυτή την ταινία υποδύεται μια απομονωμένη και ψυχικά τραυματισμένη ώριμη γυναίκα, που ασχολείται με έναν ερασιτεχνικό θίασο στην προσπάθειά της να βρει διέξοδο από τους εφιάλτες της παιδικής ηλικίας (ο πατέρας της την κακοποιούσε) και τη μίζερη γεμάτη ανεκπλήρωτα όνειρα ενήλικη ζωή της (η αφίσα του Ιντιάνα Τζόουνς, δεσπόζει στο μυστικό της δωμάτιο που καταφεύγει συχνά για να μην αντικρίζει τον άντρα της).
Ο άντρας της είναι ο κλασσικός «ελληναράς», που επιπλέον διακινεί πόρνες και κάνει και λαθρεμπόριο. Κάτι που δεν γνωρίζει η Άννα, ενώ το σχεδόν έρημο χωριό το έχει «τούμπανο».
Ένας νεαρός περιπλανώμενος ζωγράφος (Δημήτρης Πλειώνης), «κυριευμένος» από τον Πανσέληνο (Βυζαντινό ζωγράφο του 13ου αιώνα), ψάχνει παντού τα έργα του και έτσι φτάνει στο χωριό της. Βλέπει, την Άννα τη φωτογραφίζει, την ερωτεύεται και όταν
επιστρέφει στο χωριό της συναντώνται. Η Άννα μαζί του βρίσκει την ελπίδα για ζωή και την προσωπική της αξιοπρέπεια.
Η ταινία, για να μην πολυλογώ, αναφέρεται σαφώς στις υπερβάσεις που πρέπει να γίνονται όταν κάποιος ψάχνεται και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στις μικρές επαναστάσεις, εξεγέρσεις. Κινείται σε ρυθμούς Θόδωρου Αγγελόπουλου χωρίς βέβαια να τον αγγίζει εικαστικά και σκηνοθετικά. Το τοπίο είναι μονίμως συννεφιασμένο, τα πλάνα αργά, οι καταστάσεις εσωστρεφείς και κλειστοφοβικές και το δράμα της Άννας κορυφούμενο. Η Κάτια Γέρου μεταδίδει την τραγικότητα της θέσης της, ενώ ο Δημήτρης Πλειώνης δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει τη δική του υπέρβαση, παρόλο που προσπαθεί.
Θεωρώ ότι σκηνοθέτης και εικαστικός σε λιγότερο χρόνο θα μπορούσε να πει περισσότερα. 
Υπόθεση: Σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, ο Μάνος βλέπει πρώτη φορά την Άννα σε μια ερασιτεχνική θεατρική πρόβα. Ο Μάνος, σε αναζήτηση των έργων του Πανσέληνου (Βυζαντινού ζωγράφου του 13ου αιώνα), αλλά και του ίδιου του του εαυτού, την παρατηρεί έντονα. Είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή και για τους δυο τους. Η Άννα, παντρεμένη μ’ έναν άντρα που την κακομεταχειρίζεται, μαγνητίζεται από την καλοσύνη και την ευγένεια του Μάνου – τον ερωτεύεται, κι αυτός εκείνη. Όντας έγκυος, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον άντρα της, τα ίχνη της χάνονται. Λίγο καιρό μετά, ο Μάνος ξαναπερνά από την πόλη της, με συντροφιά το φίλο του το Συμεών, πρώην μοναχό που επιστρέφει στα εγκόσμια. Την ξαναβρίσκει· η πανσέληνος υπόσχεται να δώσει το φως της.
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατζουράκης
Με τους: Δημήτρη Πλειώνη, Κάτια Γέρου, Νικόλα Παπαγιάννη, Αντώνη Βλησίδη, Νίκο Νίκα Άθω Δανέλλη, Μάρθα Φριτζήλα, Παναγιώτη Τσεβά 
Προβάλλεται από 16/5/2013
(Κριτική μου στο myFilm)