11.4.13

Κουαρτέτο - Quartet

Ο Ντάστιν Χόφμαν στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα καταφέρνει να προσφέρει μια συμπαθητική, γλυκιά και τρυφερή ταινία γύρω από τη ζωή συνταξιούχων καλλιτεχνών, οι οποίοι στα νιάτα τους άλλοι είχαν διαπρέψει και άλλοι όχι και στα γηρατειά τους δεν το βάζουν κάτω.
Βλέποντας την ταινία, αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή ότι τι σενάριο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των παλαίμαχων ηθοποιών που πρωταγωνιστούν και των υπόλοιπων, που είναι γνωστοί μας ως καρατερίστες σε άλλες ταινίες.
Η σκηνοθεσία σέβεται τις ηλικίες τους (άλλωστε και ο σκηνοθέτης σήμερα πρέπει να είναι 75 χρονών), και δημιουργεί μια λεπτή κωμωδία, με χιούμορ και έξυπνους διαλόγους.
Η Μάγκι Σμιθ νομίζεις ότι υποδύεται ακόμα τη λαίδη Γκράνθαμ από το τηλεοπτικό Αβαείο Ντότον, με τις κοφτές και δηλητηριώδεις ατάκες της, ενώ ο Τομ Κόρτνεϊ πείθει ως ερωτευμένος και προδομένος πρώην «πρώτος» σύζυγός της. Απολαυστικός είναι επίσης, ο Μπιλ Κόνολι ως τολμηρός γεροξεκούτης, που στο βάθος όμως αντιμετωπίζει ψυχρά και ρεαλιστικά τα γηρατειά του.
Η φωτογραφία της βρετανικής υπαίθρου και η κλασική μουσική που υποτίθεται ότι παίζεται από τους τροφίμους του ιδιότυπου αυτού γηροκομείου για καλλιτέχνες του μουσικού στερεώματος, συμπληρώνουν τη γεμάτη λυρισμό, μελαγχολία, αλλά και διασκεδαστική ταινία. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Σκηνοθεσία: Ντάστιν Χόφμαν
Με τους: Μάγκι Σμιθ, Τομ Κόρτνεϊ, Μπιλ Κόνολι, Μάικλ Γκαμπόν, Πολίν Κόλινς
Προβάλλεται από 11-4-2013
Υπόθεση: Μια περίεργη φήμη πλανάται τελευταία στον περίφημο οίκο ευγηρίας του Μπίτσαμ. Ακούγεται έντονα πως, πολύ σύντομα, η διάσημη κατοικία που φιλοξενεί καταξιωμένους συνταξιούχους καλλιτέχνες στα γεράματά τους, ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια εξέχουσα προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μια σταρ τόσο ξεχωριστή και διαφορετική που αναμένεται να αλλάξει την καθημερινότητα των υπόλοιπων ενοίκων. Για τον Ρέτζι (Τόμ Κόρτνει), τον Γουίλφ (Μπιλ Κόνολι) και την Σίσυ (Πολίν Κόλινς), η διασπορά τέτοιου είδους «κουτσομπολιών» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, καθώς η ζωή στο σπίτι της ράδιο-αρβύλας, δεν είναι και τόσο συναρπαστική τελευταία! Ωστόσο το σοκ που θα υποστούν είναι τεράστιο, όταν συνειδητοποιήσουν πως όχι μόνο δεν ήταν ψεύτικη η φήμη περί σπουδαίας άφιξης αλλά έκρυβε από πίσω της ένα παλιό τους γνώριμο πρόσωπο τη φοβερή και τρομερή Τζιν Χόρτον (Μάγκι Σμιθ). Η Τζιν δεν είναι απλώς γνωστή των τριών καλλιτεχνών, καθώς εκτός από στενή φίλη των τριών υπήρξε και πρώην σύζυγος του Ρέτζι, ο οποίος φυσικά δεν αντιμετώπισε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα νέα της άφιξής της. Ο βασικός λόγος που αυτός ο γάμος – αλλά και η φιλική σχέση των τριών με τη Τζιν - δεν ευδοκίμησε ήταν η αναπόφευκτη εγωπάθεια που πλημμύριζε τη μεγάλη σολίστ και σταρ της εποχής της, η οποία ενώ έβλεπε την καριέρα της να απογειώνεται, υιοθετούσε όλο και περισσότερο, αυτό το καταραμένο τουπέ που αποξενώνει τους «φτασμένους σταρ», από την πραγματική τους φύση! Λένε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, θα μπορέσει όμως άραγε να επουλώσει τις πληγές, στη δική μας περίπτωση; Θα τα καταφέρει άραγε να φέρει και πάλι κοντά το μοναδικό κουαρτέτο ώστε να ανατρέψουν τα δεδομένα της διασκέδασης, στο περίφημο γκαλά του Μπίτσαμ Χάουζ;