19.4.13

Μεγάλες προσδοκίες (Great expectations)

Το πολυπαιγμένο αυτό κλασικό αριστούργημα, στα χέρια του Μάικλ Νιούελ είναι εξαιρετικά πειστικό, όσον αφορά στα ντεκόρ και τα κοστούμια, αλλά και στην εν γένει ατμόσφαιρα του υγρού Λονδίνου και της ομιχλώδους αγγλικής επαρχίας. Πάσχει όμως, όσο αφορά στο σενάριο, το οποίο δίνει μεγαλύτερο βάρος στην προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα Πιπ, παρά στις ανατροπές της ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς, που έχουν πραγματικά δόσεις ίντριγκας και αναλύουν περισσότερο και τους άλλους χαρακτήρες του έργου του.
Οι ερμηνείες, αν εξαιρέσουμε αυτή της Έλενας Μπόναμ Κάρτερ, που όσο ωριμάζει γίνεται και καλύτερη, είναι κάπως επίπεδες και δεν συγκλονίζουν τον θεατή, παρά τη δραματική τροπή του έργου και τη γεμάτη δύναμη ερωτική ιστορία του.
Υπόθεση: Ο Πιπ ένα ορφανό δεκάχρονο αγόρι, ο οποίος προέρχεται από την εργατική τάξη, βοηθά έναν
κατάδικο να δραπετεύσει. Ένα χρόνο μετά, θα πιάσει δουλειά στο σπίτι της εκκεντρικής κυρίας Χάβισαμ, μια ντόπια γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, η οποία ζει στην απομόνωση από τότε που την εγκατέλειψαν, πριν από 30 χρόνια. Τις ελεύθερες του ώρες τις περνά παίζοντας με την όμορφη Εστέλα, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Πίπ μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία, από έναν άγνωστο ευεργέτη, κάτι το οποίο θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να μετακομίσει στο Λονδίνο. Τα παιδικά του όνειρα αρχίζουν να εκπληρώνονται και ως τζέντλεμαν πλέον κινείται μέσα στη λονδρέζικη κοινωνία, χρησιμοποιώντας την πρωτόγνωρη θέση του για να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την εντυπωσιακή Εστέλα… μια ανεκπλήρωτη φαντασίωση! Τον τίτλο θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ειρωνικό, καθώς ο Πιπ θα ανακαλύψει ότι ο ευεργέτης που τον βοήθησε είναι ο κατάδικος, τον οποίο είχε βοηθήσει στο παρελθόν. Τα χρήματα, οι φιλοδοξίες του και η αίσθηση που έχει για τον εαυτό του δοκιμάζονται λόγω της σχέσης του με τον ευεργέτη μη γνωρίζοντας πως θα εξελιχθεί η μοίρα του. 
Σκηνοθεσία: Μάικ Νιούελ
Με τους: Ραλφ Φάινς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζέρεμι Έρβιν, Σάλι Χόκινς, Τζέισον Φλέμινγκ, Ρόμπι Κολτρέιν, Χολιντέι Γκρέιντζερ, Γιούεν Μπρέμνερ
Προβάλλεται από 18-4-2013
(Κριτική μου στο myFilm)