28/4/13

Μια σπάνια ελληνική κινηματογραφική ταινία

Την ταινία «Η προσφυγοπούλα» επέλεξε να προβάλλει η δημόσια τηλεόραση (ΕΤ3) φέτος τη Μεγάλη Τετάρτη, που είναι μια σπάνια ταινία παραγωγής 1937, με πρωταγωνίστρια την τραγουδίστρια του Έθνους, Σοφία Βέμπο.
Η ταινία είναι μια από τις ελάχιστες (συνολικά έξι) ελληνο-αιγυπτιακές παραγωγές, που γυρίστηκαν γύρω στα ’30 – ’40 και σκηνοθέτης είναι ο Togo Mizrahi, που είναι παραγωγός και έχει γράψει και το σενάριο.
Σύμφωνα με το σενάριο, ένας πλούσιος γαιοκτήμονας της Θεσσαλίας, ο Λουκάς (Μάνος Φιλιππίδης), ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του, μια προσφυγοπούλα από τον Καύκασο (Σοφία Βέμπο), και την κόρη τους, όταν τους επισκέπτεται ένας ξάδερφος του, τυχοδιώκτης, συνοδευόμενος από μια γοητευτική γυναίκα, τη Ρίτα (Αλίκη Βέμπο) και ο οικογενειάρχης θα πέσει στην παγίδα του πανούργου ξαδέρφου, που είναι να ερωτευτεί τη γοητευτική γυναίκα και να ξεμυαλιστεί. Ο Λουκάς όντως απατά τη γυναίκα του, αλλά εκ των υστέρων μαθαίνει ότι η Ρίτα είναι ερωμένη του ξαδέρφου του και αποπειράται να την σκοτώσει, αλλά ο ξάδερφος τον εκβιάζει ότι θα μιλήσει και του αποσπά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στο μεταξύ η γυναίκα του Λουκά έχει φύγει, παίρνοντας μαζί και την κόρη τους (Νέλη Μαζλουμίδη), η οποία αργότερα θα γίνει τραγουδίστρια.
Στο σενάριο της ταινίας, έχει συνεργαστεί και ο Δημήτρης Μπόγρης, ενώ ορισμένα γυρίσματά της
έγιναν στα Τέμπη και στα Μετέωρα. Τη μουσική είχε γράψει ο Γιάννης Γιαννίδης και τους στίχους.
Σκηνή από τα γυρίσματα
Η Σοφία Βέμπο βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την ταινία, επειδή εκείνη τη χρονιά, που τελικά κρίθηκε σταθμός στην καριέρα της, βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια για την ηχογράφηση των δύο νέων της τραγουδιών «Για μια Γυναίκα» και «Αντίο» και είχε δεχθεί μια πρόσκληση να πάει για δεύτερη φορά εκεί, προκειμένου να εμφανιστεί στο ξενοδοχείο «Γκραντ Τριανόν». Εκεί την είδε ο παραγωγός Togo Mizrahi, της πρότεινε συμβόλαιο για να παίξει στην «Προσφυγοπούλα».
Η «Προσφυγοπούλα», όπως αναφέρει ο Δημήτρης Κολιοδήμος στο λεξικό του (Λεξικό Ελληνικών Ταινιών - εκδόσεις Γένους), θεωρήθηκε η καλύτερη από τις ελληνο-αιγυπτιακές παραγωγές εκείνης της εποχής, είναι δε η πρώτη από τις ελάχιστες ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε η Βέμπο, πριν γίνει μεγάλη σταρ του ελληνικού μουσικού στερεώματος, με αποκορύφωμα τα τραγούδια της που σημάδεψαν τον αγώνα κατά των κατακτητών του πολέμου του ’40.
Άλλες ελληνο-αιγυπτιακές συμπαραγωγές του Togo Mizrahi, υπήρξαν η κωμωδία «Δόκτωρ Επαμεινώνδας» (του 1937, που γυρίστηκε στα στούντιο του Καΐρου και στην οποία συμπρωταγωνιστούσαν οι: Παρασκευάς Οικονόμου, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Γκάμπι Βόρλοφ, Αντώνιος Τζινιώλης, Ιωάννης Διανέλλος), η κωμωδία επίσης «Όταν ο σύζυγος ταξιδεύη» (του 1938, με τους Παρασκευά Οικονόμου, Άννα & Μαρία Καλουτά, Αντώνιο Τζινιώλη και Ιωάννη Διανέλλο) και ο «Καπετάν Σκορπιός» (του 1943, πάλι με τους Παρασκευά Οικονόμου, Άννα & Μαρία Καλουτά και Στέλλα Χριστοφορίδου). Να σημειωθεί ότι όλες οι ταινίες γυρίζονταν με την ευκαιρία της επίσκεψης του θιάσου των Οικονόμου και Καλουτά, στην Αίγυπτο για περιοδεία.
Togo Mizrahi
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Togo Mizrahi, ήταν εβραϊκής καταγωγής, είχε γεννηθεί στις 2/6/1901 στην Αλεξάνδρεια και πέθανε στις 5/6/1985 στη Ρώμη, όπου είχε καταφύγει εκδιωχθείς το 1946, μετά τα γυρίσματα της ταινίας Sallama, για τις σιωνιστικές πεποιθήσεις του.  Συνολικά, γύρισε 37 ταινίες.
ΠΗΓΕΣ: Η αφίσα είναι από το www.livemovies.gr
Η φωτογραφία από τα γυρίσματα είναι από το vembosofia.blogspot.gr
Η φωτογραφία και το βιογραφικό του σκηνοθέτη είναι από το www.cineplot.com
Στοιχεία των ταινιών, αντλήθηκαν από το Λεξικό Ελληνικών Ταινιών (εκδόσεων Γένους) του Δημήτρη Κολιοδήμου