24/3/13

Stoker

Ο σκηνοθέτης του Old Boy μας χαρίζει ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με πρωτότυπο σενάριο που περιέχει ανατροπές, αλλά και λίγο φλύαρο, όσον αφορά στις σκηνές που υποτίθεται ότι πρέπει να προσφέρουν αγωνία στον θεατή. Η σκηνοθεσία μου φάνηκε λίγο αργή με μια αρκετά καλή και πρωτότυπη εναλλαγή ορισμένων πλάνων, ενώ και η μουσική παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της κλειστοφοβικής και περιρρέουσας ατμόσφαιρας.
Αυτή τη φορά, έχουμε το μοιραίο άντρα με τον άγνωστο σκοπό της ύπαρξής του, ανάμεσα σε δύο αρκετά γοητευτικές, αλλά και δηλητηριώδεις γυναίκες. Μια μάνα και την κόρη της, που ανταγωνίζονται για μια θέση δίπλα του, με τη μάνα να εμφανίζεται ότι έλκεται από την παρουσία του και την κόρη να μην πηγαίνει πίσω.
Η Νικόλ Κίντμαν διαθέτει μια αρκετά σκοτεινή φυσιογνωμία στο έργο, όπως και η κόρη της Μία Βασικόβσκα που με ανέκφραστο πρόσωπο καταφέρνει να αποδώσει το διφορούμενο ψυχισμό της νεαρής ηρωίδας. Από την άλλη ο baby face Μάθιου Γκουντ δεν διαθέτει τη στόφα του ανθρώπου που μπορεί να σε τρομοκρατήσει με μια ματιά, εκτός κι αν αυτή ήταν η επιδίωξη του σκηνοθέτη. Να βγάλει το «κακό» από μια ευγενική μορφή. Τέλος πάντων.
Αν δεν είχε και τις επιρροές από το «δάσκαλο» Άλφρεντ Χίτσκοκ (με τους ανθρώπους που γνωρίζουν κάτι παραπάνω και «εξαφανίζονται»), η ταινία θα μπορούσε να θεωρηθεί καλύτερη.
Υπόθεση: Όταν η Ίντια (Mία Γουασικόβσκα) χάσει τον πατέρα της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο θείος Τσάρλι (Μάθιου Γκούντι), του οποίου αγνοούσε την ύπαρξη, έρχεται να μείνει μαζί με την κοπέλα και την συναισθηματικά ασταθή μητέρα της (Νικόλ Κίντμαν). Λίγο μετά την άφιξή του η Ίντια αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο γοητευτικός και μυστηριώδης άντρας έχει απώτερα κίνητρα, αντί όμως να αισθανθεί οργισμένη ή φοβισμένη, το μοναχικό κορίτσι αρχίζει να τον ερωτεύεται 
Σκηνοθεσία: Τσαν Γουκ Παρκ
Με τους: Μία Βασικόβσκα, Μάθιου Γκουντ, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, Τζάκι Γουίβερ, Νικόλ Κίντμαν
Προβάλλεται από 28-3-2013
(Κριτική μου στο myFilm)