3/2/13

Χίτσκοκ (Hitchcock)

Είναι μαγεία να παρακολουθείς το παρασκήνιο μιας κινηματογραφικής παραγωγής. Γι’ αυτό άλλωστε και στα dvd των κινηματογραφικών ταινιών περιλαμβάνονται και διάφορα έξτρα από τα γυρίσματα ή και συζητήσεις με τους συντελεστές της. Το ενδιαφέρον μάλιστα, γίνεται μεγαλύτερο, όταν το παρασκήνιο έχει σχέση με το μεγάλο και ανεπανάληπτο «μετρ του suspense» Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Η ταινία δεν είναι βιογραφική, αλλά περιγράφει τις μέρες του Χίτσκοκ πριν και κατά τα γυρίσματα της αξέχαστης ταινίας «Ψυχώ». Μας δείχνει τον Χίτσκοκ, πως αποφάσισε να γυρίσει την ταινία, με τι κριτήρια διάλεξε σεναριογράφο και ηθοποιούς και πως κλονίστηκε η σχέση του με τη σύζυγό του, η οποία τελικά τον στήριξε σ’ αυτή την προσπάθεια, ενώ δεν υπήρχαν ελπίδες να βρει παραγωγό, διότι η ταινία είχε χαρακτηριστεί προκλητική για την εποχή της.
Ο σκηνοθέτης Σάσα Τσερβάζι καταφέρνει να δώσει ένα ντοκιμαντερίστικο στυλ στην ταινία, παρά τις λίγες μεταφυσικές σκηνές που παρεμβάλλονται όταν σκέφτεται ο Χίτσκοκ, βάζοντας μάλιστα τον Χίτσκοκ-Χόπκινς να μας απευθύνει το λόγο άμεσα μπροστά στο φακό κατά την έναρξη, αλλά και στο τέλος της.
Ο Άντονι Χόπκινς είναι απλά υπέροχος για άλλη μια φορά και χωρίς να μοιάζει απόλυτα στον Χίτσκοκ (πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε;), τον θυμίζει έντονα και ειδικά στο προφίλ του. Όσο για τον χαρακτήρα, θεωρώ ότι μόνον ο Χόπκινς θα μπορούσε να ενσαρκώσει έναν άνθρωπο σαν τον Χίτσκοκ, με τις εμμονές του και τις αδυναμίες του απέναντι στις γοητευτικές πρωταγωνίστριές του.
Η Έλεν Μίρεν παίζει με εσωτερικότητα το ρόλο της Άλμα Ρεβίλ, συζύγου του και συνεργάτιδάς του, που επηρέαζε άμεσα τον Χίτσκοκ, ενώ η Σκάρλετ Γιόχανσον στο ρόλο της Τζάνετ Λι είναι εξόχως πειστική ως ξανθιά στάρλετ του Χόλιγουντ αρκούντως αγχωμένη απέναντι στον μεγάλο σκηνοθέτη. Κρίμα, που ο Τζέιμς Ντ’ Άρσι, στο ρόλο του Άντονι Πέρκινς εμφανίζεται πάρα πολύ λίγο, γιατί είναι τέλειος σε εκφραστικότητα και κίνηση, ώστε νομίζεις ότι έχεις μπροστά σου τον αξέχαστο και διαταραγμένο πρωταγωνιστή εκείνης της ταινίας.
Για τους νεώτερους σε ηλικία, η ταινία αυτή είναι, μια καλή αρχή να μελετήσουν το φαινόμενο Χίτσκοκ και να δουν μερικές από τις ταινίες του, που διακινούνται στα dvd-clubs και απαραιτήτως το «Ψυχώ». Ο άνθρωπος, μπορούσε να βγάλει φιλμ αγωνίας (σωστό θρίλερ) ακόμα και μέσα από αισθηματικές ιστορίες όπως π.χ. η «Ρεβέκκα».
Σκηνοθεσία: Σάσα Τζερβάζι
Με τους: Άντονι Χόπκινς, Έλεν Μίρεν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζέιμς Ντ’ Άρσι, Τζέσικα Μπιλ, Τόνι Κολέτ, Ραλφ Μάτσιο 
Προβάλλεται από 7-2-2013

(Κριτική μου στο myFilm)