29/1/13

Οδηγός αισιοδοξίας (The silver linings playbook)

Εντάξει, όταν διαβάζετε το χαρακτηρισμό «κωμωδία», μη νομίζετε ότι θα πάτε και θα ανοίξει η ψυχή σας από το γέλιο και θα φύγετε ενθουσιασμένοι για το σπίτι λέγοντας «πω, πω δάκρυσα από τα γέλια σήμερα, μπράβο στον, πως-τον-λένε-μωρέ το σκηνοθέτη;».
Συμφωνώ, ότι υπάρχει πραγματικά ένα έξοχο σενάριο, ενώ και οι ερμηνείες είναι τόσο πειστικές που ο θεατής επηρεάζεται έντονα, αλλά σκηνοθετικά η ταινία σε στέλνει από τη σχιζοφρενική και νευρωτική καταπίεση και το βιτριολικό χιούμορ του πρώτου μέρους, στην κατάσταση της απόλυτης αμερικανιάς και του - αναμενόμενου - happy end.
Ο θεατής καλείται να υποστεί τις νευρώσεις των πρωταγωνιστών, που έχουν κυριολεκτικά «πάθει πλάκα» από τις σύγχρονες συνθήκες ζωής (αποξένωση, απομόνωση και οικονομική δυσπραγία) και τις υφίσταται επειδή οι βασικοί ηθοποιοί Bradley Cooper και Jennifer Lawrence είναι τόσο πειστικοί, που πραγματικά συμπάσχεις (και αν όχι, τότε σου δημιουργείται η διάθεση να τους χαστουκίσεις για να συνέλθουν), ενώ ο Robert De Niro, που ομολογουμένως επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, δίνει έναν επιπλέον τόνο στην όλη νευρωτική εικόνα. Άψογα.
Η ταινία τελικά, με τις καταστάσεις της, σου προκαλεί έναν κλαυσίγελο, αλλά δεν τη βαριέσαι. Είναι πολύ καλή συνολικά και ειδικά αν ξεπεράσετε το πρώτο μέρος, θα εκτιμήσετε τον σκηνοθέτη που καταφέρνει να συνδυάζει το δράμα της καθημερινότητας με το χιούμορ (άλλωστε τι θα ήταν η ζωή μας αν δεν το ρίχναμε και λίγο στη τρέλα;) και αν δώσετε λίγη προσοχή παραπάνω, παρουσιάζει ενδιαφέρον (έχει και suspense) η πιθανότητα όλα αυτά που βιώνει ο πρωταγωνιστής, ίσως να είναι και στημένα.
Υπόθεση: Ο Μπράντλεϊ Κούπερ υποδύεται τον Πατ Σολατάνο, έναν πρώην δάσκαλο που έχει χάσει τα πάντα: τη δουλειά του, το σπίτι και τη γυναίκα του. Έχοντας περάσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αναγκάζεται να γυρίσει στο σπίτι των γονιών του (Ρόμπερτ ΝτεΝίρο και Τζάκι Γουίβερ), αποφασισμένος να ανακτήσει την παλιά του ζωή, καθώς και την πρώην σύζυγο. Το μόνο που θέλουν οι γονείς του Πατ είναι να σταθεί ξανά στα πόδια του, τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν γνωρίζει την Τίφανι (Τζένιφερ Λόρενς), ένα μυστηριώδες κορίτσι με πολλά προβλήματα. Εκείνη προθυμοποιείται να τον βοηθήσει να επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του και το μόνο που έχει να κάνει εκείνος είναι κάτι πολύ σημαντικό για να της το ανταποδώσει. Καθώς ο καιρός περνά, ένα αναπάντεχο δέσιμο δημιουργείται μεταξύ τους, και σημάδια αισιοδοξίας αρχίζουν να παρουσιάζονται στις ζωές τους. 
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο' Ράσελ
Με τους: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς, Τζούλια Στάιλς, Κρις Τάκερ, Τζάκι Γουίβερ, Άνουπαμ Κερ
Προβάλλεται από 31/1/2013

(Κριτική μου στο myFilm)