22/1/13

Έφυγε ο δημιουργός του «Εκδικητή της νύχτας»

Χθες, έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουίνερ, και για όσους δεν τον θυμούνται, ο δημιουργός της γνωστής τριλογίας «Ο εκδικητής της νύχτας» με τον Τσαρλς Μπόνσον. 
Ο Μάικλ Γουίνερ είχε γεννηθεί τον Οκτώβριο του 1935 στο Λονδίνο και είχε σπουδάσει νομικά και οιονομικά. Από τα 16 του ξεκίνησε την κριτική κινηματογράφου και αργότερα άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία στην τηλεόραση του  BBC για να φτάσει στην κορύφωση σκηνοθετώντας ταινίες με τον Όλιβερ Ριντ, όπως «Αμαρτωλό Σαββατοκύριακο», «Πως ληστέψαμε τον Πύργο του Λονδίνου», ο «Λοχίας Μπρουκς» και «Ποτέ δεν θα ξεχάσω το όνομά του». 
Εκεί όμως που έγινε ιδιαίτερα γνωστός ήταν όταν σκηνοθέτησε τον Τσαρλς Μπρόνσον σε τρεις ταινίες να υποδύεται έναν αρχιτέκτονα, τον Πολ Κράσνι, που αποφασίζει να  πάρει τον νόμο στα χέρια του για να εκδικηθεί την εν ψυχρώ δολοφονία της γυναίκας του και τον βιασμό της κόρης του από κακοποιούς της Νέας Υόρκης.  
Βέβαια, στην προσπάθειά του αυτή, ο Κράσνι ποτέ δεν βρίσκει τους πραγματικούς ενόχους, αλλά εκτελώντας συνεχώς περιθωριακά και εγκληματικά στοιχεία μετατρέπεται σε θρύλο. 

(Φωτογραφίες από το Google-Εικόνες)