19/12/12

Παπαδόπουλος και Σια (Papadopoulos & Sons)

Ο μοναδικός γνήσιος Έλληνας, σ’ αυτή την κυπριακή παραγωγή, είναι ο Γιώργος Χωραφάς, που υποδύεται το Σπύρο, τον άσωτο, φτωχό και άξεστο αδερφό του πάμπλουτου Χάρη Παπαδόπουλου, που μέσα σε μια νύχτα χάνει την τεράστια περιουσία του (φούσκα, όπως αποδεικνύεται, αφού την είχε κάνει εκμεταλλευόμενος δάνεια για «ανάπτυξη και παραγωγικότητα», από αυτά που σήμερα οι δανειστές μας τα ζητάνε πίσω).
Η ταινία, εκτός από τις ερμηνείες που είναι αρκετά καλές (με εξαίρεση του δικού μας Γιώργου Χωραφά, που είναι η καλύτερη και πλέον πειστική), δεν προσφέρει παρά ηθικοπλαστικά μηνύματα περί οικογενειακών δεσμών, φιλίας και συντροφικότητας (όλοι είμαστε άνθρωποι, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι Έλληνες και οι Τούρκοι), αλλά και μαθήματα αυτογνωσίας, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας απέναντι στις σύγχρονες αντιξοότητες της ζωής.
«Θέλουμε να πούμε στον Έλληνα θεατή, ότι πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση στον εαυτό του και τη δημιουργικότητά του και να είναι αισιόδοξος, ώστε να ξεπεράσει την κρίση», όπως δήλωσε στο Myfilm ο Γιώργος Χωραφάς, αμέσως μετά τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας.
Με αργό ρυθμό, υπερβολικό σενάριο, αλλά και αρκετές στιγμές σαρκαστικού χιούμορ, η ταινία προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό του νεοέλληνα και άλλοτε  τα καταφέρνει, ενώ άλλοτε όχι. Εκτός από τη μεσογειακή φυσιογνωμία του Γιώργου Χωραφά, το μοναδικό άλλο στοιχείο που παραπέμπει στους Έλληνες είναι η χρήση πολλών ελληνικών τραγουδιών, άλλοτε στην αρχική τους εκτέλεση και άλλοτε από «cd για τουρίστες».
Υπόθεση: Ο αυτοδημιούργητος, Χάρης Παπαδόπουλος τα έχει όλα: μια έπαυλη, βραβεία και ένα υπέρ-πλούσιο τρόπο ζωής. Όταν όμως η οικονομική κρίση χτύπησε, ο Χάρης και η οικογένειά του τα χάνουν όλα! Όλα εκτός από ένα αδρανές και ξεχασμένο κατάστημα Fish & Chip “Ta Τρία Αδέλφια”, που έχει εξ’ αδιαιρέτου με τον, αποξενωμένο εδώ και χρόνια από την οικογένεια, αδελφό του, Σπύρο. Μην έχοντας άλλη εναλλακτική, ο Χάρης και η οικογένειά του αναγκάζονται να πάρουν τις βαλίτσες τους και απρόθυμα, πάνε να μείνουν με τον ‘Θείο Σπύρο’, πάνω από το εγκαταλελειμμένο εστιατόριο «Τα Τρία Αδέλφια». Όλοι μαζί πια, ξεκινάνε να αναστήσουν το εστιατόριο, κάτω από το ύποπτο βλέμμα του παλαιού τους αντίπαλου από το απέναντι Τούρκικο κεμπάπ μαγαζί, του Χασάν, του οποίου ο γιος έχει μάτια μόνο για την κόρη του Χάρη, την Κέιτι. Καθώς κάθε μέλος της οικογένειας αρχίζει να συμφιλιώνεται με την νέα τους ζωή, ο Χάρης προσπαθεί να ξανακερδίσει την παλιά του αυτοκρατορία. Όμως, καθώς το εστιατόριο επανέρχεται στην ζωή, παλιές αναμνήσεις έρχονται στην επιφάνεια και ο Χάρης ανακαλύπτει ότι η πραγματική ευτυχία είναι η χαρά που σου δίνουν τα μικρά πράγματα...
Σκηνοθεσία: Μάρκου Μάρκου
Με τους:
Στήβεν Ντιλέιν, Τζώρτζια Γκρουμ, Εντ Στόπαρντ, Γιώργος Χωραφάς, Ρίτσαρντ Ντάρντεν, Τζωρτζίνα Λεονάιντας 
Προβάλλεται από 20/12/2012

(Κριτική μου στο myFilm)