11/4/12

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Η ταινία έχει πλάκα για τρεις λόγους:Πρώτο και κύριο, διότι δεν έχει καμία σχέση με το ρομαντικό παραμύθι που ξέραμε από τη Disney. Δεύτερον, διότι οι χαρακτήρες πλησιάζουν πιο πολύ στη σύγχρονη πραγματικότητα και τρίτον, διότι η φωτογραφία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και η μουσική της ταινίας λειτουργούν άψογα στη διασκευή- διακωμώδηση του παραμυθιού, με κορύφωση το γνήσιο Μπόλιγουντ μουσικοχορευτικό στο τέλος.
Στους χαρακτήρες τώρα: Οι επτά νάνοι, είναι ένα μπουλούκι ημιάγριων και θρασύδειλων κοντοπίθαρων που έχοντας πρόβλημα με το ύψος τους, έχουν κατασκευάσει ελατήρια αμορτισέρ στα παπούτσια τους, που τους δίνουν ύψος κατά το δοκούν. Είναι άπληστοι, αριβίστες και οπορτουνιστές με μοναδικό υπέρ τους, ότι μαθαίνουν πολεμικές τέχνες στη
Χιονάτη για να μπορέσει να βρει το δίκιο της και να διεκδικήσει το βασίλειο.
Η κακιά βασίλισσα εμφανίζεται ως σεξομανής (γιατί να το κρύψει άλλωστε σε τέτοιου είδους ταινία;) που φτάνει στο σημείο να φορολογήσει άγρια τους φτωχούς και αδύνατους (αν θυμίζει κάτι αυτό…) για να κάνει εντύπωση στον πρίγκιπα. Η Χιονάτη, με μακιγιάζ που θυμίζει Όντρεϊ Χέπμπορν, ανασφαλής και χωρίς αυτοπεποίθηση, μεταμορφώνεται σε ηρωίδα από τα «Ιπτάμενα στιλέτα» και σώζει την κατάσταση στο τέλος with a little help from her friends, τους νάνους.
Ο δε πρίγκιπας, έχων τη μορφή του Κεν από την Μπάρμπι και τη νοημοσύνη του, μάλλον, αποτελεί το αλατοπίπερο στη ζωή των δύο ηρωίδων.
Όλοι οι ηθοποιοί (με πρώτη τη Τζούλια Ρόμπερτς) φαίνονται να το διασκεδάζουν πραγματικά.
Υπόθεση: Μετά το χαμό του αγαπημένου Βασιλιά, η αδίστακτη γυναίκα του, παίρνει τον έλεγχο του βασιλείου και κρατά την όμορφη 18-χρονη Χιονάτη, κλεισμένη στο παλάτι. Αλλά όταν η πριγκίπισσα προσελκύει την προσοχή του γοητευτικού και πλούσιου πρίγκιπα που τους επισκέπτεται, η ζηλιάρα Βασίλισσα εξορίζει το κορίτσι σε ένα κοντινό δάσος. Εκεί αναλαμβάνουν να την προσέχουν μία παρέα φασαριόζικων αλλά καλόκαρδων νάνων. Δίπλα τους η Χιονάτη μετατρέπεται σε μια γενναία νεαρή γυναίκα αποφασισμένη να σώσει τη χώρα της από τη βασίλισσα. Με την υποστήριξη των νέων φίλων της, παλεύει να κερδίσει ξανά τη θέση της στο βασίλειο και την καρδιά του πρίγκιπα, σε αυτή τη μαγική και κωμική περιπέτεια που θα κλέψει τις καρδιές και τη φαντασία του κοινού σε όλο τον κόσμο.
Σκηνοθεσία: Τάρσεμ Σινγκ 
Με τους: Τζούλια Ρόμπερτς, Λίλι Κόλινς, Άρμι Χάμερ, Σον Μπιν, Νέιθαν Λέιν 

(Κριτική μου στο myFilm)